Říká se jí Artušův kámen a je to pět tisíc let stará hrobka. Archeologové až nyní objevují, co všechno skrývá

 Objevy 
16. července 2022 10:08 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Místo okolo Artušova kamene konečně prohledávají archeologové University od Manchester
Říká se jí Artušův kámen a je to pět tisíc let stará komora. Zatímco velké kameny byly původně zakryty hromadou hlíny, co je vlastně pod nimi teprve nyní objevují archeologové.

Zaprvé je potřeba připomenout, že hrdinný král Artuš z Kamelotu, který porazil obra díky zázračnému meči Excalibur, který vytáhl z kamene, ve skutečnosti nikdy neexistoval. Takže žádné ostatky ani předměty spojené s králem Artušem nalezeny být nemohou.

Hrobka pojmenovaná po Artušovi je nicméně skutečná a je až s podivem, že archeologové se ji rozhodli prozkoumat až nyní.

Hlavní komora je tvořena devíti obrovskými kameny, které překrývá další veliký kámen. Historici navíc tvrdí, že s legendou o Artušovi je toto místo spojováno už od 13. století, takže i když král Artuš doopravdy neexistoval, zřejmě jde o nějaké velmi významné místo.

Archeologové z University of Manchester se domnívají, že na místě kamenné komory se kdysi nacházela dlouhá hliněná mohyla, která pokrývala celou komoru. Pravděpodobně toto místo fungovalo jako prostor pro různé společenské akce a nebyly to zdaleka jen pohřby. Historici z univerzity se domnívají, že místo sloužilo jako prostor pro různé rituální obřady, podobně jako tomu kdysi bylo u Stonehenge.

Zda mají pravdu, vědcům potvrdí až samotné vykopávky v místě samotném a jeho blízkém okolí. Věří, že se jim podaří najít nejen kosterní pozůstatky, ale také různé předměty, které jim zodpoví ty největší otázky. Mimochodem tato oblast byla trvale osídlena od roku 3 700 před naším letopočtem až do roku 2 700 př. n. l. a to znamená, že by se na místě měly minimálně nacházet různé nástroje a keramika.

Až jejich práce skončí, budou mít zcela nové informace o tom, jak se v místě žilo v době kamenné. Artušův kámen je velmi známým místem a slavnou památkou, která rozhodně časem vydá zajímavá tajemství.

Fandové legendy o králi Artušovi budou sice dozajista zklamáni, ale kdo ví. Jestliže je toto místo s Artušem spojováno už od 13. století, je klidně možné, že něco, co je s touto slavnou legendou spojeno, archeologové nakonec najdou. Třeba to bude něco podobného, jako bájný meč Excalibur.

Na legendě o králi Artušovi je zajímavé to, že se vlastně dodnes vedou odborné spory o tom, zda byl král Artuš skutečný, nebo nikoliv. První zmínka o něm pochází už z 9. století, ale tu obecně historici považují za falešnou historku. Jiní vědci se nicméně dodnes domnívají, že Artuš skutečně žil, asi někdy v pátém nebo šestém století a skutečně to byl velký bojovník. Teorií je spousta, od lidové tvořivosti až po existenci nějakého Artuše. Ať tak či tak, žádné historické záznamy o něm dohledatelné nejsou.

Autorský článek, další zdroj: Daily Mail

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít