V Egyptě bylo nalezeno třináct sarkofágů. Nedotkl se jich čas ani vykradači hrobů

 Objevy 
19. září 2020 07:02 / Radek Chlup
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dřevěné sarkofágy nebyly po tisíciletí otevřeny  Ministry of Tourism and Antiquities
V Sakkáře, v pouštní egyptské nekropoli, bylo objeveno 13 dřevěných rakví z doby před 2500 lety. Mezi tisíci pohřbenými v komplexu hrobek jsou unikátní tím, že po tisíciletí zůstaly perfektně zachovalé a nedotčené – stovky let od doby, co obyvatelé sarkofágů zemřeli a byli do rakví uloženi.

Egyptské ministerstvo cestovního ruchu a památek uvedlo, že sarkofágy byly nalezeny 11 metrů pod zemí a byly naskládány na sebe. Jsou neporušené dokonce i některé malby na jejich povrchu. Počáteční analýza zjistila, že rakve byly zapečetěny okamžitě po pohřbu. V pohřební šachtě byly nalezeny i tři uzavřené výklenky. Podle egyptského ministra pro památky Chálida Ananího je pravděpodobné, že uvnitř jsou skryté další sarkofágy.

Jde o významný nález, protože v uplynulých tisíciletích byla většina hrobek vykradena. Najít více než desítky sarkofágů, které zůstaly neotevřené a netknuté vykradači hrobů, je dnes už vzácnost. Jelikož sarkofágy nebyly otevřeny od doby, kdy byly uloženy do šachty, možná se v nich nachází cenné artefakty. Mohou nabídnout pohled na staroegyptské zvyky a prozradit, komu ostatky patří.

Pohřebiště pro bohaté i chudé 

Pohřebiště v Sakkáře je pro archeologii velice významné. Sloužilo jako nekropole hlavního města starověkého Egypta Memphis. Obyvatelé metropole tam pohřbívali své zesnulé po tisíce let. Nebyla tam k odpočinku ukládána jen egyptská šlechta a vysoce postavení úředníci. Archeologové tam našli i mnohem jednodušší hroby bez pohřební výbavy, kterou spojujeme se šlechtou (mumifikovaní zvířecí mazlíčci, kazety naplněné zlatem a zdobené hroby). Byli zde tedy pohřbíváni i lidé ze střední třídy a dělníci.

Vykopávky stále pokračují. Jak již bylo řečeno, předpokládá se, že v šachtě ještě nějaké sarkofágy jsou. Další práce odhalí, kým pohřbení za svého života byli. Egyptské ministerstvo cestovního ruchu a památek objevu využívá jako lákadlo pro turisty. Ministr Chálid Ananí na svém Twitteru zveřejnil videa, která na nový objev upozorňují. Přitom připomínají populární film Indiana Jones.

Cestovní ruch je pro Egypt důležitou součástí hospodářství. Nový objev by mohl egyptské ekonomice skutečně pomoci. 1. září má země znovu pro turisty otevřít svá muzea a naleziště, která byla po měsíce uzavřena kvůli omezením plynoucím z nákazy nového typu koronaviru. Psali jsme také: V Izraeli byla nalezena 3200 let stará egyptská pevnost.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod