Byl objeven utajený Picassův obraz. Neuvěříte, kam ho tento mistr ukryl

 Objevy 
25. července 2020 07:32 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Rentgen odhalil dosud utajený obraz velkého mistra Art Institute of Chicago
Skrytá kresba Pabla Picassa byla nalezena pod jedním z jeho abstraktních obrazů a nalezena byla fakticky náhodou.

Tým z Institutu umění v Chicagu se zajímal o bližší pohled na obraz, který tento institut vlastní, aby pomohl pochopit jeho složité vrstvení barev v místě, kde se zdá, že obraz je jakoby pomačkaný. K tomu použili rentgenové a infračervené zobrazování a ke svému překvapení spatřili skrytou kresbu džbánu, hrnečku, obdélníkového předmětu, možná novin, opřených o něco, co vypadá jako deska stolu nebo spíše opěradlo židle.

Jde o jediný dosud známý utajený obraz velkého mistra

Nebylo sice neobvyklé, že Picasso maloval obrazy, přes které nakonec namaloval něco jiného, ale vždy to mělo jedno pravidlo. Původní obraz nakonec začlenil do toho nového, to znamená, že nikdy přes starou malbu nemaloval kompletně něco nového.

V případě tohoto šokujícího nálezu jde o to, že původní obraz Picasso kompletně zakryl silnou vrstvou bílé barvy, než přes něj namaloval kompletně nové dílo. A právě v důsledku Picassovy důkladné blokovací metody původního obrazu nelze již najít žádné důkazy o dřívější kompozici.

Původní obraz možná namaloval dvakrát

Tým vědců si je naprosto jistý, že autorem utajené kresby je Pablo Picasso, a co víc, poznamenává, že podobné dílo tohoto umělce je nyní vystaveno v gotickém muzeu umění ve Švédsku.

Svůj obraz se zátiším, kterým překryl utajené dílo, Picasso maloval během své takzvané lineární nebo kubistické fáze, od konce roku 1921 do roku 1922, ve které umělec zobrazoval 3D objekty podél různých geometrických rovin.

Kromě odhalení skrytého obrazu odhalily rentgenové snímky také dřívější pokusy o konzervaci a restaurování akrylovou pryskyřicí a barvou vloženou do trhlin na povrchu tohoto slavného obrazu, který až dosud skrýval velké tajemství. Dále čtěte: Archeologové našli důkazy o užívání marihuany přímo v izraelské svatyni.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod