V Izraeli byla nalezena 3200 let stará egyptská pevnost

 Objevy 
07. září 2020 07:44 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pevnost je zpřístupněna veřejnosti Emil Elgam/IAA
Archeologové v Izraeli objevili 3200 let starou pevnost postavenou Egypťany a Kanaánci, starými nepřáteli Izraelitů v bibli. Pevnost byla postavena, aby bránila příchodu nových Filištínům z regionu.

Vojenská struktura, přezdívaná pevnost Galon, pochází z poloviny 12. století př. n. l., kdy se podle Izraelského úřadu pro starožitnosti (IAA) předpokládá, že žily biblické postavy Deborah a Samson.

Egypťané tehdy vládli celému regionu

V této době obyvatelům regionu známému jako Kanaán vládli staří Egypťané. Poté během 12. století př. n. l. dorazili Izraelité a Pelištejci, kteří vyzvali Kanaánce a Egypťany, aby postavili nedávno objevenou pevnost.

Archeologové našli pevnost při výkopu poblíž Kibbutz Galon, asi 70 kilometrů jižně od Jeruzaléma. Pozůstatky pevnosti a keramické artefakty uvnitř jsou pozoruhodné. Pevnost o rozměrech 18 x 18 metrů měla v každém ze svých čtyř rohů strážní věže.

Když by lidé vstoupili do pevnosti, která byla postavena v egyptském stylu architektury, uviděli by nádvoří dlážděné deskovými kameny a sloupy uprostřed. Každá strana pevnosti měla pokoje, kde archeologové našli stovky hrnčířských nádob, některé z nich celé, včetně mísy a šálku, které byly pravděpodobně používány pro náboženské rituály.

Pevnost vznikla v neklidné době

Pevnost byla postavena v bouřlivé době násilných územních sporů. Staří Izraelité se usadili v neopevněných osadách v Judských horách, které procházejí dnešním středním Izraelem a Západním břehem. Filištíni byli zase na západě, podél jižního pobřeží Středozemního moře, kde stavěli velká města jako Aškelon, Ašdod a Gat, uvedli archeologové. Pevnost Galon se nachází uprostřed mezi filištínským a izraelským územím.

"Zdá se, že pevnost Galon byla postavena jako egyptský pokus vyrovnat se s novou geopolitickou situací,“ uvedli archeologové Saar Ganor a Itamar Weissbein. Pevnost byla „postavena na strategickém místě, ze kterého je možné sledovat hlavní silnici, která vedla podél řeky Guvrin - silnici spojující pobřežní pláň s judskými pláněmi,“ uvedli Saar Ganor a Itamar Weissbein.

Vše se ale úplně změnilo v polovině 12. století př. n. l., kdy Egypťané opustili území Kanaán a ustoupili zpět do Egypta. Kanaánci tak zůstali na obranu svého území sami.

Objev pevnosti Galon „poskytuje fascinující pohled na příběh relativně neznámého období v historii země. Pevnost je nyní přístupná veřejnosti díky spolupráci mezi IAA a Židovským národním fondem. Dále čtěte: Masivní kamenné struktury v Saúdské Arábii jsou zřejmě nejstarší památkou na světě.

Témata: pevnost, Izrael, Egypt, objev
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47