Duhový meteorit objevený v Kostarice může obsahovat stavební kameny života

 Objevy 
27. srpna 2020 08:58 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Barevné jíly vesmírného kamene by mohly obsahovat komplexní organické sloučeniny Laurence Garvie/Center for Meteorite Studies/Arizona State University
23. dubna 2019 do Kostariky dopadl malý kus vesmírného kamene. A možná přinesl stavební kameny života.

Před dopadem se vesmírný kámen o velikosti pračky rozpadl na mnoho kousků. Místní obyvatelé je našli roztroušené mezi vesnicemi La Palmera a Aguas Zarcas. Ale tentokrát šlo o něco velmi zvláštního.

Kameny se stavebními bloky života

Asteroid, který kámen vytvořil, byl měkkým zbytkem rané Sluneční soustavy a byl stvořen z prachu z rotující mlhoviny, která se vytvořila v ještě starších hvězdách. A meteority, které nakonec dopadly do Kostariky, patří do vzácné třídy zvané uhlíkaté chondrity. Ty se vytvořily těsně po vzniku Sluneční soustavy a jsou obvykle plné uhlíku. Tato konkrétní kosmická hornina obsahuje komplexní sloučeniny uhlíku, pravděpodobně včetně aminokyselin (které se spojují za vzniku proteinů a DNA), a možná dalších, ještě složitějších stavebních bloků života.

Zatímco další kusy z velmi rané Sluneční soustavy se staly součástí planet, tento zůstal nedotčený a časem se změnil pouze chemickými reakcemi poháněnými slunečními paprsky, které vedly k vytvoření stále komplexnějších chemických sloučenin. Obsahuje tak prach ze starověké, dřívější Mléčné dráhy, která tu byla ještě předtím, než se zformovalo naše Slunce.

Vědci zatím nemají jasno

Studie tohoto nového meteoritu ještě ale stále není dokončena. Výzkumníci jsou však nadšení, že ho mohou prozkoumat pomocí moderních technik a hledat složité organické sloučeniny, možná i proteiny. Zatím vědci našli důkazy o přítomnosti aminokyselin, které nejsou přítomny nikde na Zemi, takže vesmírné kameny jimi nemohly být po dopadu kontaminovány. I když samozřejmě nebezpečí kontaminace po dopadu dvou hlavních kamenů, které vědci zkoumají, do kostarického pralesa tu je a bude stále.

Proto vědci také čekají na další podobné kameny, aby vše mohli porovnat. Japonská sonda Hayabusa 2, která měla za úkol odebrat vzorek asteroidu Ryugu, je již na cestě zpět s prachem, což je vzorek, který může obsahovat uhlíkatý chondrit. A v roce 2023 NASA přiveze ze své mise vzorky z podobného asteroidu Bennu, o kterém si vědci myslí, že pravděpodobně souvisí s kameny, které byly nalezeny v Kostarice.

A tyto kousky asteroidů budou skutečně nedotčené, protože nikdy neprošly atmosférou, ani se nedotkly povrchu Země. Nicméně zatím jsou tyto dva kostarické kameny nejlepším dostupným zdrojem sloučenin uhlíku v kosmickém prostoru. Dále čtěte: Magická fotografie z ISS zachycuje dva kouzelné jevy Země na jednom obrázku

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008