Šokující nález v Egyptě. Bylo objeveno třináct neporušených 2 500 let starých rakví

 Objevy 
12. září 2020 08:40 / Mirka Malá
  2
📷
3 fotografie v galerii
Egypt ohlásil šokující nález Ministry of Tourism and Antiquities
V egyptské archeologické lokalitě Sakkára bylo nalezeno 13 nepoškozených rakví, jejichž stáří se datuje až 2 500 let zpátky. Nález je šokující zejména tím, že rakve dosud nebyly vůbec nalezeny a tudíž ani poničeny.

Podle egyptských úřadů byly rakve nalezeny v pohřební šachtě 11 metrů pod zemí, naskládané na sebe.

Šachta zřejmě ještě vydá další tajemství

Uvnitř pohřební šachty byly také nalezeny tři zapečetěné výklenky. Archeologové se proto domnívají, že v šachtě bude ještě objeveno více rakví. Nalezené rakve jsou tak nedotčené, že dokonce i jejich zdobení a malování jsou velmi zachovalé a barvy jsou jen málo vybledlé.

Předpokládá se, že Sakkára sloužila jako nekropole pro Memphis, kdysi hlavní město starověkého Egypta. Po 3 000 let tam Egypťané pohřbívali své mrtvé, a proto se toto místo stalo pro archeology velmi důležitým.

Není to jen vysoce postavená šlechta a úředníci, kteří jsou tam pohřbeni s jejich předměty, mumifikovanými zvířaty v bohatě vybavených hrobkách. Tento nález ale ukazuje, že v Sakkáře se odehrávaly i jednodušší pohřby lidí ze střední nebo dělnické třídy.

Ani bohaté pohřby nejsou imunní vůči vnějším vlivům. V průběhu tisíciletí bylo mnoho takových hrobek vypleněno. Takže nalezení rakví, které vydržely po celou dobu neporušené a neotevřené, znamená možnost nového zkoumání a získání nových informací.

Totožnost pohřbených je zatím neznámá

Jména a totožnost lidí pohřbených v rakvích je teprve třeba objevit. Vzhledem k tomu, že výkopové práce na místě pokračují, očekává se, že tyto informace budou brzy nalezeny, stejně jako celkový počet rakví zakopaných v šachtě.

Vzhledem k tomu, že rakve jsou vyrobeny ze dřeva a byly pohřbeny na suchém místě, je pravděpodobnost existence nějaké tajemné kapaliny konzervované uvnitř velmi nízká.

Archeologové ale očekávají, že rakve jim vydají řadu pohřebních předmětů, které by mohly napomoci s identifikací pohřbených osob a také mohou upřesnit, jaké měly postavení. Tento objev pravděpodobně navíc přispěje k našemu většímu pochopení staroegyptských pohřebních zvyků. Dále čtěte: V Izraeli byla nalezena 3 200 let stará egyptská pevnost.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47