Nedávno objevené svitky od Mrtvého moře odhalují další nečekané informace

 Objevy 
06. června 2020 07:55 / Radek Chlup
  10
📷
5 fotografií v galerii
Některé texty byly napsány na kůži krav a ovcí, nikoliv na kůži koz Menahem Kahana/AFP
Experti z Izraelského památkového úřadu a Univerzity Tel Aviv pomocí DNA analýzy zjistili, že některé fragmenty svitků od Mrtvého moře vůbec nepocházejí z pouštního prostředí. Znamená to, že ne všechny svitky jsou od Mrtvého moře.

Nedávno jsme psali článek o tom, že na fragmentech svitků od Mrtvého moře, na nichž nebyl odhalen žádný text, bylo nakonec identifikováno hebrejské a aramejské písmo, přičemž cena těchto útržků pro biblickou archeologii rapidně vzrostla.

Rovněž jsme psali o tom, že archeolog Joan Taylor z King's College London tyto fragmenty, které původně ležely u odborníka na pergameny a kůži Ronalda Reeda z Univerzity v Leedsu (v roce 1997 předány Manchesterské univerzitě), ještě se svým týmem zkoumá.

Slibované nové informace o útržcích svitků na sebe nenechaly dlouho čekat, tentokrát ale přišly od Izraelského památkového úřadu a Univerzity Tel Aviv, oba instituty je zkoumaly po sedm let.

DNA odhalila, že ne všechny rukopisy pocházejí z pouštní krajiny, jak se myslelo.

Kůže krav a ovcí 

Svitky od Mrtvého moře, kterým se též říká Kumránské svitky, byly poprvé objeveny beduínskými pašeráky v okolí Mrtvého moře, konkrétně v jedné kumránské jeskyni v roce 1947, i když okolnosti jejich skutečného nálezu nejsou stoprocentně známy.

V roce 1956 pak byly objeveny další rukopisy v jiné kumránské jeskyni. Archeologové v Kumránu přitom našli dokonce deset dalších jeskyní.

Výzkum svitků od Mrtvého moře, které zásadně ovlivnily pohled na bibli a kvůli kterým vznikl Starý zákon, probíhá celá desetiletí.

Nyní DNA prozradila, že ne všechny pocházejí z kumránských jeskyní.

„Analýzou fragmentů jsme zjistili, že některé texty byly napsány na kůži krav a ovcí, zatímco předtím jsme si mysleli, že byly všechny napsány na kůži koz,“ vysvětlila vědkyně Pnina Shor, která projekt výzkumu svitků od Mrtvého moře vede za Izraelský památkový úřad. „Dokazuje to, že rukopisy nepocházejí z pouště, kde byly nalezeny."

Krávy a ovce nejsou typy zvířat, která by se chovala v pouštním prostředí. 

Kromě toho analýza určila rozdíly v obsahu a stylu kaligrafie, což také naznačuje, že jsou některé svitky odlišného původu.

Citlivé téma pro Izrael

Vědci z Izraelského památkového úřadu a Univerzity Tel Aviv k těmto závěrům došli po sedmiletém studiu 13 textů, ve kterém nedokázali určit, odkud rukopisy pocházejí.

Máme tedy vyřešenou alespoň část skládačky.

Už víme, že svitky od Mrtvého moře se datují do období od třetího století před naším letopočtem do prvního století našeho letopočtu.

Někteří odborníci se domnívají, že svitky byly napsány Esejci, členy asketického apokalyptického mesianistického hnutí antického judaismu, kteří měli sídliště právě v Kumránu a využívali i okolní jeskyně.

Podle jiných expertů tam rukopisy ukryli Židé, kteří utíkali před Římany.

Výsledky, které se týkají svitků od Mrtvého moře, budou mít významný vliv na studia o životě Židů v období druhého jeruzalémského chrámu, který byl v roce 70 našeho letopočtu zničen Římany.

V Izraeli a na palestinských územích je podobný výzkum citlivým tématem. Různé organizace či politické strany by mohly nové nálezy použít k ospravedlnění svých nároků na sporná území.

Archeologické puzzle

Celkem bylo nalezeno 25 tisíc fragmentů, které byly průběžně studovány po více než 60 let.

„Existuje mnoho fragmentů svitků, o kterých nevíme, jak je k sobě připojit, no a pokud dohromady spojíme nesprávné kousky, může to dramaticky změnit interpretaci některého ze svitků,“ řekl Oded Rechavi, profesor, který vedl tým Univerzity Tel Aviv.

Je to jako skládat archeologické puzzle. Ještě bude trvat dlouho, než z něj vytvoříme nějaký celistvý obraz. Psali jsme také: Na zdánlivě prázdných fragmentech svitků od Mrtvého moře byly nalezeny biblické texty.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve