Pozoruhodní klokani. Proč žijí zrovna v Austrálii a co jste o nich určitě netušili?

Specifický vývoj klokaních zárodků se také podepsal na tom, že klokaní samice jsou vlastně neustále březí
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Země a Příroda 
24. března 2018 11:06 / Pixabay
  1   0
Klokani jsou endemiti, kteří žijí v Austrálii a Tasmánii, Nové Guineji a na přilehlých ostrovech. Obývají nejrůznější biotopy, od pouště po deštný prales. Proč ale žijí právě v Austrálii?

Je to dáno tím, že při oddělování kontinentů z bývalé obří pevniny zvané Gondwana se Austrálie oddělila velmi brzy a zachovala si původní faunu. Proto zde také najdeme řadu druhů vačnatců, ptakořitných savců, kteří snáší vejce či obrovské ptáky, pštrosy Emu. O dalších zajímavostech ze zvířecí říše jsme psali v jiném článku.

Vačnatci jsou starším vývojovým druhem než placentální savci a obývali v pravěku i jiné kontinenty. Ukázalo se však, že placentární vývoj  je účinnější a přizpůsobivější, a tak byli vačnatci postupem času vytlačeni a jako druh na prapevnině vyhynuli. Austrálie či Nová Guinea se však oddělily dříve, než mohlo dojít k vývoji placentárních savců, takže se vačnatci mohli nerušeně vyvíjet dál. Od ostatní pevniny je oddělila obrovská masa oceánu, který se stal pro jiné savce nepřekonatelnou překážkou.

Jak se rodí klokan?

Specifický vývoj klokaních zárodků se také podepsal na tom, že klokaní samice jsou vlastně neustále březí. V břišním vaku nosí sající mládě a v děloze už čeká další zárodek, až se pro něj uvolní ve vaku místo. Březost klokanů trvá podle velikosti druhu 27-34 dní. Při porodu vypudí klokaní samice z dělohy vlastně ještě života neschopné embryo, měřící od 5 do 25 milimetrů.

I tak malý zárodek má dostatečný instinkt na to, aby se vyšplhal po srsti matky do břišního vaku. Tam má dostatek potravy z mléčných bradavek a jeho vývoj v něm pokračuje dalších asi 150 dní. Vak opouští mládě asi ve stáří 200 dnů a běžnou potravu začíná konzumovat ve stáří 14-16 měsíců.

Kde se vzalo slovo klokan?

České slovo klokan nenajdeme v žádném jiném jazyce s výjimkou chorvatštiny. Jedná se o obrozenecký výtvor J. S. Presla, ale jeho etymologie je nejasná. Inspirací snad mohla být slova kloaka a skokan. 

Co jste o klokanech možná nevěděli?

  • Nejmenším zástupcem druhu je klokánek krysí. Měří pouze 15-20 cm a váží kolem 340 gramů.
  • V Austrálii žije také 12 druhů stromových klokanů. Jsou obratní jako opice, živí se listím a pohybují se vysoko v korunách pralesních velikánů.
  • Silné zadní končetiny umožňují klokanům skoky dlouhé až 8 metrů a mohou vyskočit až do třímetrové výšky.
  • Dokážou vyvinout rychlost až 48 km/hodinu, jejich běžná cestovní rychlost je 32 km/hodinu.
  • Klokani žijí většinou ve společenství, jejich stáda mají okolo 10 kusů a navzájem se chrání.
  • Mají své strážce stáda, kteří zadupáním upozorní ostatní druhy na blížící se nebezpečí.
  • Nejmenší mláďata malých druhů klokanů měří přibližně 5 milimetrů, to znamená, že jsou velká jako pouhé zrnko rýže.
  • Klokaní samice je schopná kojit ve vaku i dvě mláďata, přičemž podle stadia vývoje dostávají mléko odlišného složení.
  • Zadní nohy klokanů s ostrými drápy jsou nebezpečnou zbraní a dokážou jimi soupeře i rozpárat.
  • Klokani jsou jediná zvířata, která se pohybují skoky, nedokážou se však pohybovat dozadu.

Věděli jste?

Věděli jste, že klokan rudokrký je uměle vysazený i v severní a střední Evropě a na přelomu 19. a 20. století byl chován i v Česku v oboře u Poděbrad?

Jitka Jahodová | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Jak zabránit tomu, aby se v létě přehříval a zpomaloval váš telefon?

Dům a zahrada

Víte, jak je správně čistit venkovní žaluzie?

Cestování

Hledáte zlaté město? Najdete ho v kolumbijské Bogotě