Miliardáři už se perou o Grónsko. Led taje a nerostné bohatství je tak na dosah

 Země a Příroda 
19. srpna 2022 07:57 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
Grónský ostrov Disko už to má doslova spočítané Depositphotos
Je to doslova jako kdysi zlatá horečka. Ti nejbohatší z bohatých už mají vlastní závod o to, kdo urve největší kus Grónska. Jak tam totiž taje led a sníh, je tamní nerostné bohatství najednou neuvěřitelně přístupné.

Takže tady máme Billa Gatese, Jeffa Bezose a Michaela Bloomberga, kteří už vyslali svoje týmy hledačů novodobého pokladu do západní části Grónska, aby tam vrtali, kopali a vůbec použili všechny možné prostředky k nalezení nerostů. Sice to omlouvají dobrými úmysly, protože nerostů je třeba například k výrobě elektromobilů, ve skutečnosti jde samozřejmě o peníze.

Takže o co tahle miliardářská trojka vlastně závodí? Na grónském ostrově Disko a poloostrově Nuussuaq je to hlavně nikl a kobalt. Mají se tam schovávat snad největší světové zásoby těchto nerostů. Takže po oblasti už pobíhá zhruba třicítka expertů, kteří se pro největší světové boháče snaží najít novodobý poklad.

Samozřejmě mají k dispozici i ty nejmodernější technologie a například pro analýzu vzorků používají umělou inteligenci. K dispozici mají helikoptéry a veškerý možný komfort, který miliardářská trojice ráda zaplatí komukoliv, kdo jí najde "zlatou žílu". A v tom všem jim ochotně pomáhá místní těžařská firma.

A všechno jim hraje do karet. Tající led odkrývá území bohatá na nerosty, delší období bez ledu na moři zase usnadní jeho přepravu, respektive odvoz z Grónska. Tato krásná ledová a dosud velmi klidná krajina se tak za několik let promění v těžební lokalitu. Pod zemí se tam totiž ukrývá velké bohatství a není to jen nikl a kobalt.

Obecně má Grónsko obrovské zásoby uhlí, mědi, zlata a v neposlední řadě také zinku. Přitom jde o území, které si velmi zakládá na životním prostředí. Zdá se ale, že i přes veškerá vznešená prohlášení tohle všechno půjde stranou, protože boháči zkrátka budou chtít nalezené nerosty vytěžit za každou cenu.

Tající led, který podle vědců NASA zmizí v Grónsku úplně asi do třiceti let, tak nechtěně spustí další těžařskou horečku. A trojice Gates-Bezos-Bloomberg chce být první. Navíc v čase rozhodně nepadne jenom Grónsko. Už před časem jsme psali o tom, že k něčemu podobnému dochází i v oblasti Arktidy, kde jsou navíc kromě různých vzácných nerostů ještě obrovské zásoby plynu a ropy. Americká armáda už má vlastní arktickou divizi, která bude během několika hodin schopna obsadit území a držet ho pod svojí kontrolou. Není totiž žádným tajemstvím, že na těžbu v oblasti Severního pólu si brousí zuby doslova kdekdo.

Až i tam ledy roztají, odkryjí se zásoby zlata, niklu, mědi a také uranu. A o plynu a ropě ani nemluvě. Podle odhadů se tam nachází asi 13 procent světových zásob těchto komodit, které se ještě netěží. A něco podobného platí i pro oblast Severního moře. A až roztaje led, nebude lodní doprava žádný problém stejně jako je to nyní v případě Grónska.

Je tedy docela pravděpodobné, že některá z příštích válek bude o Arktidu. Je koneckonců dobře známo, že Rusko si dělá svoje nároky na toto území už dávno a hodlá v oblasti dokonce vybudovat  vojenskou základnu. Je jasné, že pozadu nechtějí zůstat ani další země v těsném sousedství Arktidy, tedy Kanada, Norsko a Dánsko. Američané se dosud tak trochu drželi stranou nebo možná alespoň na oko. Ale to už teď tedy rozhodně neplatí a svojí arktickou divizí to dali jasně najevo.

Autorský článek, další zdroj: CNN

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve