NASA oznámila pokračující spolupráci s Roskosmos na ISS

 Vesmír 
06. března 2022 08:32 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Amerika se na ISS stará o podporu životních funkcí, Rusko o pohon  Unsplash
Ruská invaze sice probíhá na Zemi, ale může dosáhnout až na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Ta je totiž závislá na pohonu ruských motorů. Agentura NASA v reakci na sankce uvalené americkým prezidentem Joe Bidenem na Rusko ubezpečila, že ISS zůstává tak, jak je.

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek krátce po útoku na Ukrajinu oznámil sankce mířené proti Rusku. Některé z nich přitom omezují spolupráci ve výměně moderních technologií, což by se mohlo dotknout také vesmíru. Na Twitteru na to zareagoval Dmitrij Rogozin, generální ředitel ruské kosmické agentury Roskosmos, píše ScienceAlert.

Jeho post se týkal toho, že ISS je odkázaná na pohon motorů ruských nákladních lodí Progress MS. „Pokud s námi ukončíte spolupráci, kdo zachrání ISS před nekontrolovaným opuštěním oběžné dráhy a pádem do Spojených států nebo Evropy?” stojí v jeho tweetu. „Nikdo nechce ohrozit životy astronautů politickým manévrováním,” zareagoval na sociální síti profesor a vesmírný analytik John Logsdon z Univerzity George Washingtona.

Dno oceánu je pro stanici nevyhnutelné 

ISS je výsledkem vesmírné spolupráce mezi Spojenými státy, Evropskou kosmickou agenturou, Ruskem, Japonskem a Kanadou. Stanice je rozdělena na americkou část a ruskou část. Aby udržela svou orbitální pozici ve výšce 400 kilometrů, spoléhá na ruský pohon, Američané se zase starají o systémy pro podporu života. NASA reagovala se slovy, že spolupráce s agenturou Roskosmos nehledě na „pozemské” sankce pokračuje.

ISS nakonec stejně skončí v hlubinách Tichého oceánu. V roce 2031 spadne do nejvzdálenějšího místa v oceánu od pevniny na takzvaný „Vesmírný hřbitov” či „oblast Nemo”. NASA o tom rozhodla začátkem února. Agentura se v budoucnu chce spoléhat na komerční sektor a pronajímat si ve vesmíru prostory u soukromých společností.

Zdroj: ScienceAlert

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod