Tým potápěčů spatřil u pobřeží Austrálie zvláštního žraloka. Dospělosti se dožije jen velmi vzácně

 Země a Příroda 
29. května 2021 07:16 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Unikátní záběry žraloka s poruchou pigmentu pořídil potápěč Alan Chng
Poblíž ostrova Rottenest u západního pobřeží Austrálie skupina potápěčů zachytila na snímcích žraloka s extrémně vzácnou poruchou pigmentu, takzvaným leucismem. Jedná se o naprostý unikát, protože mořští tvorové s takovou poruchou pigmentu se jen velice vzácně dožívají dospělosti, jelikož jsou velice snadným terčem predátorů.

Skupina potápěčů, která se vydala na pozorování ohrožené populace žraloků šedých poblíž australského ostrova Rottnest, který se nachází u západního pobřeží, měla možnost pozorovat extrémně vzácného tvora. Krátce poté, co se ponořili, se totiž objevil žralok s velice vzácnou poruchou pigmentu, takzvaným leucismem.

Tvorové s takovou poruchou mají nápadně bílé zbarvení. Díky svému výraznému zjevu se však velice často v mládí stávají kořistí predátorů, protože je pro ně obtížné se schovat. Pozorování jedince dospělého žraloka s touto vrozenou vadou pigmentu je tedy naprostým unikátem.

Vzácná porucha pigmentu

Žraloka šedého potápěči natočili na videokameru a pořídili také celou řadu snímků. Později tak mohli s jistotou říci, že se jedná o leucismus, který je na rozdíl od albinismu způsoben ztrátou všech typů kožních pigmentů, nejenom melaninu.

„Když jsem toho žraloka poprvé uviděl, myslel jsem si, že je mrtvý. Chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomil, že se skutečně dívám na živého žraloka s touto velice vzácnou poruchou pigmentu,“ uvedl během rozhovoru pro ABC news jeden z potápěčů Alan Chng.

Ojedinělé setkání

Skupina potápěčů také uvedla, že přestože věděla, že je takové zbarvení žraloka velice neobvyklé, ve skutečnosti neměla tušení, jak vzácný takový tvor ve skutečnosti je. Šance spatřit v oceánu takového tvora je totiž velice malá. Jedním z nejznámějších tvorů s poruchou pigmentu je například dospělá velryba Migaloo, která byla pozorována před několika lety u australských břehů. Dále čtěte: (Chorvatsko čelí invazi agresivních krabů).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod