Starověká římská "brána do pekla“ zabíjela oběti svým smrtícím jezerem

 Objevy 
12. května 2021 17:34 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
V aréně se obětovala zvířata bohu podsvětí Francesco D’Andria/University of Salento
Jeskyně, kterou staří Římané považovali za bránu do podsvětí, byla tak smrtící, že zabíjela všechna zvířata, která se ocitla v její blízkosti, aniž by ovšem zabíjela kněží, kteří tato zvířata vedli.

O tisíciletí později se vědci domnívají, že přišli na to, jak to vlastně fungovalo. Koncentrovaný mrak oxidu uhličitého totiž udusil ty, kdo se ho nadýchali.

Zvířata umírala pro boha podsvětí

Jeskyně je asi 2200 let stará a znovu ji objevili archeologové ze Salentské univerzity v roce 2011. Nachází se ve městě zvaném Hierapolis ve starověké Frýgii, nyní v Turecku, a sloužila k obětování zvířat, hlavně býků vedených kastrovanými kněžími přes Plutonium nebo Plutonovu bránu, aby byla obětována bohu podsvětí.

Když kněží vedli býky do jeskyně, diváci mohli sedět na vyvýšených sedadlech a sledovat, jak výpary vycházející z brány zvířata zabíjejí. "Tento prostor je plný páry tak mlhavé a husté, že člověk stěží vidí na zem. Každé zvíře, které prošlo dovnitř, okamžitě zemřelo," napsal řecký historik Strabo.

Jeskyně zabíjí i dnes

Právě tento fenomén archeology zaujal. Sami viděli, jak ptáci létající příliš blízko vchodu do jeskyně se udusili a padli k zemi mrtví, což ukazuje, že jeskyně je o tisíce let později stále stejně smrtící jako kdysi.

Podle vulkanologa Hardyho Pfanze z univerzity v Duisburgu v Essenu, který vedl jeskyně v roce 2018, stojí za vším seizmická aktivita pod zemí. Trhlina probíhající hluboko pod regionem emituje velké množství sopečného oxidu uhličitého.

Tým provedl měření hladin oxidu uhličitého v aréně spojené s jeskyní a zjistil, že plyn, mírně těžší než vzduch, vytvořil "jezero“, které vzniklo zhruba ve výšce 40 centimetrů nad podlahou arény.

Ukázalo se, že tento plyn je během dne rozptýlen slunečními paprsky, ale je nejsmrtelnější za úsvitu, když se přes noc nahromadí. Koncentrace plynu je tak vysoká, že snadno může zabít i dospělého člověka.

Jak je ale možné, že obětovaní býci se okamžitě udusili, zatímco kněží ne? "Zatímco býk stál v plynovém jezeře s tlamou a nosními dírkami ve výšce mezi 60 a 90 cm, kněží  vždy stáli vzpřímeně a dávali si pozor, aby jejich nos a ústa byly vysoko nad toxickou hladinou,“ napsal tým ve svém příspěvku z roku 2018. " Někdy zřejmě stáli i na kamenech, aby byli co nejvýše.“

Diváci, kteří obětování zvířat přihlíželi, viděli, jak velcí a silní býci okamžitě umírají, zatímco kněží jsou stále naživu a silní, což samozřejmě podporovalo jejich moc nad obyčejnými lidmi. Podle vědců si totiž kněží byli dobře vědomi vlastností jeskyně. Dále čtěte: Největší indiánské město Severní Ameriky bylo při příjezdu Kolumba prázdné. Obyvatelé záhadně zmizeli a vědci dodnes nevědí, proč.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod