Úplný a přesný seznam složek vakcín proti COVID-19

 Věda a Výzkum 
28. prosince 2020 09:50 / Mirka Malá
  2
📷
3 fotografie v galerii
Vakcíny neobsahují žádné tajné látky Depositphotos
Konspirační teoretici už měsíce šíří dezinformace o vakcínách proti koronaviru. Jedno z nejrozšířenějších falešných tvrzení říká, že zakladatel Microsoftu Bill Gates plánuje spiknutí s použitím vakcíny k implantaci mikročipů skrze vakcínu.

Takových dezinformací o vakcíně je mnohem víc. Aby se náš život vrátil do normálních kolejí, musí být očkována převážná část populace. A konspirační teorie o vakcíně představují hrozbu pro důvěru veřejnosti v samotnou vakcínu. Co v ní ale vlastně je?

Co obsahuje vakcína Pfizer

Společnost Pfizer zveřejnila seznam složek, které jsou obsaženy v její vakcíně, a mikročip mezi nimi opravdu není. Aktivní složkou je fragment genetického materiálu viru, který se nazývá messenger RNA. Jak už bylo vysvětleno, mRNA funguje jako pomyslný genetický boxovací pytel pro tělo, aby se naučilo bojovat proti proteinům, které pomáhají COVID-19 napadnout naše buňky. Směs cukru, soli a tuků tlumí metaforický boxovací pytel a umožňuje dodávat vakcínu intramuskulární injekcí.

Zde je úplný seznam ingrediencí ve vakcíně Pfizer:

Nukleosidem modifikovaná messenger RNA (modRNA) kódující virový špičkový glykoprotein SARS-CoV-2 (to je to, co dělá vakcínu funkční). Lipidy nebo mastné látky, včetně (4-hydroxybutyl azandiyl) bis (hexan-6,1-diyl) bis (2-hexyldekanoát), 2 - [(polyethylenglykol) -2000] -N, N-ditetradecylacetamid, 1,2-distearoyl-snglycero-3-fosfocholin, a cholesterol. Dále chlorid draselný, monobazický fosforečnan draselný, chlorid sodný (sůl), dihydrát hydrogenfosforečnanu sodného, sacharóza (cukr).

Co obsahuje vakcína společnosti Moderna

Moderna, další výrobce vakcín, kterému bylo nedávno uděleno povolení FDA pro nouzové použití, také vydala informační list s podrobnostmi o složkách vakcíny COVID-19.

Vakcína Moderna tedy obsahuje:

Messenger ribonukleovou kyselinu (mRNA), lipidy nebo mastné látky včetně SM (sfyngomyelin) -102, polyethylenglykol [PEG] 2000 dimyristoyl glycerol [DMG], 1,2-distearoyl-sn-glycero-3-fosfocholin [DSPC] a cholesterol. Dále tromethamin, tromethamin hydrochlorid, octovou kyselinu, octan sodný, sacharózu (cukr).

Vypadá to tedy, že ve vakcínách nejsou nejen mikročipy, ani další tajné přísady, které by mohly jakýmkoliv způsobem škodit. Dále čtěte: Vakcína proti covid-19 není vhodná pro každého. Vyhnout by se jí měli lidé s těmito alergiemi.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve