Nejdražší fosilie všech dob. Kostra tyranosaura se prodala za neuvěřitelnou sumu

 Věda a Výzkum 
07. října 2020 16:23 / Vladimír Socha
  0
📷
4 fotografie v galerii
Replika kostry "Stana" v přírodovědeckém muzeu v Bruselu Vladimír Socha
Kostra tyranosaura zvaného "Stan" byla právě prodána za neuvěřitelných téměř 32 milionů dolarů. Překonala tak výrazně i slavnou "Sue", který byla v roce 1997 vydražena za 8,4 milionu dolarů. Jakým dinosaurem byl ale onen "Stan"?

Ačkoliv v posledních letech přibývá objevů nových exemplářů druhu Tyrannosaurus rex jako pověstných hub po dešti (a to mezi roky 1908 a 1966 nebyl objeven ani jeden!), stále je takový objev důvodem k velké radosti a také nemalému zájmu médií. Kromě úžasného exempláře zvaného "Sue" bychom mohli jmenovat i některé další. Je to například tyranosauří mládě zvané "Jane", zejména pak ale „Stan“. Ten byl pojmenován po svém objeviteli, amatérském hledači fosilií Stanu Sacrisonovi, který na fosilii narazil v pustinách badlands na území Jižní Dakoty v roce 1987. Ten jistě netušil, že v roce 2020 bude zkamenělá kostra vydražena za naprosto rekordní částku.

Stan je kompletní z 65 %

Fosilie byla objevena v sedimentech souvrství Hell Creek nedaleko města Buffalo v kraji Harding, blízko jihovýchodních hranic s Montanou. Sacrison pracoval spolu s týmem z Geologického institutu v Black Hills, vedeném proslulým komerčním sběratelem a paleontologem Peterem Larsonem. Larson, který byl v únoru roku 1996 poslán do vězení na dobu 18 měsíců v souvislosti s neoprávněným nakládáním s fosiliemi, popsal objev „Stana“ ve své knize Rex Appeal z roku 2002. Vykopávkové práce probíhaly na jaře roku 1992, přičemž laboratorní preparace "Stanových" fosilií byla skončena až v roce 1995. Celkem bylo objeveno asi 199 fosilních kostí "Stana" (kompletnost kolem 65 %), což z něj činí jednoho z nejlépe zachovaných exemplářů tyranosaura vůbec.

Větší než slon africký

„Stan“, který je dnes znám také pod katalogovým označením BHI 3033, je menší než „Sue“, přesto jde o impozantní exemplář tyranosaura. Jeho kyčelní kost je dokonce delší než u "Sue" (asi 155 cm ku 146 cm) a velikostí lebky za ní příliš nezaostává (délka zhruba 140 cm ku 150 cm). Celková délka těla "Stana" činila podle současných odhadů asi 11,3 až 11,8 metru a jeho hmotnost se blížila osmi tunám. Jeho stehenní kost byla dlouhá kolem 130 centimetrů, tedy zhruba o pouhých 5 cm kratší než u "Sue". "Stan" byl tedy každopádně větší než dospělý samec slona afrického.

Chcete tyranosaura za 2 miliony?

Peter Larson se svým týmem prodal už přibližně tři desítky replik kostry "Stana" do muzeí po celém světě, a to včetně Bruselu, Osla nebo Oxfordu, ale také španělských a japonských muzeí. Cena za jednu repliku se pohybuje kolem 100 000 amerických dolarů, tedy přes 2 miliony korun. Bohužel prodej této kostry do soukromých rukou znamená její definitivní ztrátu pro vědecké účely. Také fosilie "Stana" nicméně vykazují množství kostních patologií svědčících o divokém a surovém způsobu života plného zranění a možná i nebezpečných infekcí. Je možné, že oba tito jedinci tyranosaura byli zasaženi a snad i zahynuli z důvodu infekce jakýmsi druhohorním parazitickým prvokem.

Ocelový stisk čelistí

Právě lebka "Stana" byla také využita jako podklad pro tvorbu mechanického modelu a výpočtu síly čelistního skusu tyranosaura v dokumentu Pravda o dinosaurech zabijácích z roku 2005. Gregory Erickson zde přišel se zjištěním, že čelistní stisk dospělého tyranosaura mohl mít fantastickou sílu asi 60 000 newtonů, ačkoliv později byl tento odhad snížen téměř o polovinu. Další studie, které se zabývaly kostrou "Stana", se zaměřily na jeho pohybové schopnosti (maximální rychlost běhu tohoto jedince byla odhadnuta na solidních 27,7 km/h) a výpočty objemu a hmotnosti těla (podle jedné studie činila asi 7 655 kilogramů). I to jsou parametry nejdražšího dinosaura v dějinách... Více se o podobném tématu dočtete například zde nebo také zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve