Egyptský rekord. Bylo nalezeno 59 mumií a 28 sošek

 Objevy 
08. října 2020 10:26 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Egyptští archeologové našli další velmi vzácné artefakty  Egyptian Ministry of Antiquities
Během jednoho měsíce vzrostl počet nalezených zapečetěných rakví v egyptské Sakkáře ze 13 na 59 a bude jich ještě nejspíš mnohem více. Navíc byly nalezeny i vzácné sošky.

Sarkofágy z období 26. egyptské dynastie (688 př. n. l do 525 př. n. l.), byly nalezeny naskládané společně uvnitř nebo blízko tří pohřebních šachet. Mumie jsou v rakvích stále velmi dobře zachovalé a hieroglyfické písmo na rakvích naznačuje, že většina pohřbených byli kněží.

Archeologové našli vzácné sošky bohů

Vedle rakví našli archeologové také 28 malých soch. Jednou z nejzajímavějších je téměř 35 centimetrů vysoká bronzová socha boha Nefertem, který má na sobě čelenku ve tvaru lotosového květu. Čelenka je vyrobena z červeného achátu, tyrkysového lapis lazuli, což je vzácná hornina. Ve staroegyptské mytologii byl Nefertem bůh spojený s lotosovými květinami a byl synem Ptaha, boha stvořitele, který byl uctíván v Memphisu, prvním hlavním městě Egypta. Právě Sakkára sloužila jako pohřebiště pro Memphis.

Další malá soška nalezená poblíž rakví zobrazuje boha Ptah-Sokara, který vznikl sloučením bohů Ptaha a Sokara. "Sakkára byla pojmenována po bohu Sokarovi. V pozdním období došlo ke spojení boha Ptaha z Memphisu se Sokarem," uvedl Zahi Hawass, bývalý egyptský ministr starožitností. "Tento nález je jedinečný. Nikdy předtím jsem nic takového neviděl,“ řekl Hawass o sošce Ptah-Sokara.

U rakví byla také nalezena řada figurek vešebt. Starověcí Egypťané často pohřbívali mrtvé s těmito malými figurkami, o nichž věřili, že budou pro zesnulého fungovat v posmrtném životě.

Toto období Egypta znamenalo velkou nezávislost

Egypt se během vlády 26. dynastie snažil získat a udržet si nezávislost. Na začátku dynastie byli faraoni vazaly Asýrie, nicméně s oslabením asyrské moci byli Egypťané schopni prosadit svou politickou nezávislost. Vzestup Persie však znamenal konec dynastie a v roce 525 př. n. l. byl Egypt dobyt Peršany.

Práce v Sakkáře provádí egyptský tým vedený Mustafou Wazirim, generálním tajemníkem egyptské Nejvyšší rady pro starožitnosti. Práce pokračují a očekává se, že brzy budou objeveny další rakve a další artefakty z tohoto velmi důležitého egyptského období. Dále čtěte: Lebka z doby kamenné nese známky neúspěšné operace mozku a posmrtné dekapitace.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47