Šokující nález v Egyptě. Bylo objeveno třináct neporušených 2 500 let starých rakví

 Objevy 
12. září 2020 08:40 / Mirka Malá
  2
📷
3 fotografie v galerii
Egypt ohlásil šokující nález Ministry of Tourism and Antiquities
V egyptské archeologické lokalitě Sakkára bylo nalezeno 13 nepoškozených rakví, jejichž stáří se datuje až 2 500 let zpátky. Nález je šokující zejména tím, že rakve dosud nebyly vůbec nalezeny a tudíž ani poničeny.

Podle egyptských úřadů byly rakve nalezeny v pohřební šachtě 11 metrů pod zemí, naskládané na sebe.

Šachta zřejmě ještě vydá další tajemství

Uvnitř pohřební šachty byly také nalezeny tři zapečetěné výklenky. Archeologové se proto domnívají, že v šachtě bude ještě objeveno více rakví. Nalezené rakve jsou tak nedotčené, že dokonce i jejich zdobení a malování jsou velmi zachovalé a barvy jsou jen málo vybledlé.

Předpokládá se, že Sakkára sloužila jako nekropole pro Memphis, kdysi hlavní město starověkého Egypta. Po 3 000 let tam Egypťané pohřbívali své mrtvé, a proto se toto místo stalo pro archeology velmi důležitým.

Není to jen vysoce postavená šlechta a úředníci, kteří jsou tam pohřbeni s jejich předměty, mumifikovanými zvířaty v bohatě vybavených hrobkách. Tento nález ale ukazuje, že v Sakkáře se odehrávaly i jednodušší pohřby lidí ze střední nebo dělnické třídy.

Ani bohaté pohřby nejsou imunní vůči vnějším vlivům. V průběhu tisíciletí bylo mnoho takových hrobek vypleněno. Takže nalezení rakví, které vydržely po celou dobu neporušené a neotevřené, znamená možnost nového zkoumání a získání nových informací.

Totožnost pohřbených je zatím neznámá

Jména a totožnost lidí pohřbených v rakvích je teprve třeba objevit. Vzhledem k tomu, že výkopové práce na místě pokračují, očekává se, že tyto informace budou brzy nalezeny, stejně jako celkový počet rakví zakopaných v šachtě.

Vzhledem k tomu, že rakve jsou vyrobeny ze dřeva a byly pohřbeny na suchém místě, je pravděpodobnost existence nějaké tajemné kapaliny konzervované uvnitř velmi nízká.

Archeologové ale očekávají, že rakve jim vydají řadu pohřebních předmětů, které by mohly napomoci s identifikací pohřbených osob a také mohou upřesnit, jaké měly postavení. Tento objev pravděpodobně navíc přispěje k našemu většímu pochopení staroegyptských pohřebních zvyků. Dále čtěte: V Izraeli byla nalezena 3 200 let stará egyptská pevnost.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty