V Africe byly nalezeny stovky stop lovců a sběračů z doby kamenné

 Objevy 
03. září 2020 11:00 / Radek Chlup
  0
📷
3 fotografie v galerii
Jedna skupina stop vede na jihozápad, druhá na severovýchod CYNTHIA LIUTKUS-PIERCE
V severní Tanzánii, poblíž vesnice Engare Sero, bylo ve vulkanickém sedimentu objeveno 400 lidských stop. Otisky chodidel byly datovány do doby před 12 až 10 tisíci lety. Objev spadá do sbírky nejstarších lidských stop, jaké kdy byly v Africe nalezeny.

Bahnitá vrstva sopečného odpadu, přes kterou lovci a sběrači procházeli, vznikla asi před 19 100 až 5760 lety. Vědci v žurnálu Scientific Reports uvedli, že stopy byly překryty tenkou skalnatou vrstvou. 

Dvě sady stop

Evoluční biolog Kevin Hatala z Chathamské univerzity v pensylvánském Pittsburghu a jeho kolegové analyzovali rozměry stop, vzdálenosti jejich rozestupů a jejich směr. Zjistili dvě skupiny lidí. V první bylo 17 osob, které se pohybovaly jihozápadní krajinou. Porovnáním se stopami moderního člověka bylo v této skupině určeno 14 žen, 2 muži a mladý chlapec. Vědci spekulují o tom, že ženy pravděpodobně hledaly potravu a muži je přitom navštěvovali nebo doprovázeli.

Druhá sada stop směřuje severovýchodně. Jejich rozložení naznačuje, že to nebyla jednotná skupina. Dvě ženy a muž kráčeli klidně, další žena a muž kráčeli svižně, a jiná žena přes oblast běžela.

Pořád to ale neříká, co tito lidé na místě dělali. Stopy od 17 lidí jsou stále málo k tomu, aby bylo možné určit, zda lovci a sběrači v těchto dobách formovali ženské skupiny. I s rozsáhlejšími sadami stop by navíc bylo těžké dokázat, zda ženy sbíraly rostlinnou stravu nebo lovily zvěř. Tak se k tomu vyjádřil geolog Matthew Bennett z Arts University Bournemouth v britském městě Poole.

Život v době kamenné

Podle Bennetta ale další naleziště prehistorických stop mohou být slibnými příležitostmi ke studiím chování starodávných lidí. Bennett se například podílí na pracích v národním parku White Sands v Novém Mexiku. S ostatními vědci tam objevil desítky tisíc lidských a mamutích stop a stop obřích lenochodů a dalších tvorů z dob cca před 12 tisíci lety. Naleziště napovídá, že lidé v době kamenné tam lovili i tyto gigantické lenochody. Bennett očekává, že právě zde najde další náhled na život a lov v době kamenné. Psali jsme také: Odkud vlastně pochází člověk? Je možné, že kolébkou lidstva nebyla Afrika, ale Evropa.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve