Elon Musk šokoval prohlášením, že první osadníci Marsu na planetě brzy zemřou

 Vesmír 
11. září 2020 07:48 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pro život na Marsu dosud nemáme technologie Depositphotos
Cílem misí na Mars pod taktovkou Elona Muska je, aby lidé na rudé planetě zemřeli věkem, nikoliv kvůli tomu, že na Marsu dlouhodobě nedokáží přežít. Zatím to ale vypadá tak, že Elon Musk má pravdu, když říká, že s největší pravděpodobností nepřežijí dlouho.

Elon Musk před několika dny šokoval prohlášením, že první osadníci Marsu tam také brzy zemřou. A není daleko od pravdy.

Složité bude už přežít cestu

Mise na Mars mají v současnosti skutečně mnoho otazníků. Například jak se vesmírná loď promění v něco, co bezpečně přistane na povrchu planety? Jak astronauti rozumně přežijí celoroční cestu ve stísněných lodi, kde je zásobám přidělen maximální možný objem? A to vše ještě předtím, než se kdokoliv dotkne nohou marťanského povrchu.

Statisticky z toho vyplývá, že existuje téměř jistá šance, že první osadníci zemřou na Marsu v náročných podmínkách.

Klíčová je technologie

Musk proto uvedl, že budování opakovaně použitelné raketové technologie a robustní komplexní podpora života na Marsu jsou jeho hlavními prioritami. Musk sice už úspěšně přepravil astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS), kde již dlouhodobě funguje technologie dlouhodobé podpory života. Ale to se s Marsem nedá srovnávat.

Zatímco ISS má technologie pro recyklaci vody, lidé na Měsíci nebo na Marsu budou vyžadovat dlouhodobou podporu života pro stejnou skupinu lidí, zatímco na ISS rotují malé skupinky astronautů každých několik měsíců a zásobovací lety trvají jen několik dní.

Ale pokud na Marsu mají vzniknout kolonie, znamená to mít dostatečný přísun jídla, jsou potřeba ubytovací prostory, lékařská péče a také duševní a emoční stimulace pro celou populaci osadníků.

Rovněž bude potřeba různá technika, pokud bude nutné něco opravit. Kolonie budou muset být zcela soběstačné, protože v dosavadních podmínkách let na Mars trvá příliš dlouho. Klíčové budou technologie pro recyklaci a další využití téměř všeho, co budou mít osadníci k dispozici.


"Dobrá šance, že zemřou, bude to těžké," řekl Musk, "ale bude to nádhera, pokud to vyjde." Dále čtěte: Dvě galaxie, které se chystají spojit, komunikují přes rádiový signál.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod