Ani diamanty nejsou věčné. Poškodit je dokáže oheň a mohou se i samy vznítit

 Věda a Výzkum 
10. září 2020 12:44 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Diamanty může poškodit oheň a mohou se i samy vznítit Pixabay
Říká se, že diamanty jsou věčné. Ale není to pravda. Stačí jen správná konstelace všech okolností a tyto drahé kameny zmizí v kouři.

Diamanty jsou totiž uhlík, stejně jako samotné uhlí. Není sice úplně snadné, aby vzplanuly, ale pokud se sejdou ty správné podmínky, klidně shoří.

Co je potřeba ke spálení diamantů

Především hodně moc tepla. Ke samovznícení diamantů může dojít při teplotě okolo 900 stupňů Celsia, zatímco u uhlí je tato hranice někde kolem 300 stupňů Celsia.

Jak se diamanty postupně zahřívají, nejprve zčervenají a následně zbělají. Teplo umožňuje reakci mezi povrchem diamantu a vzduchem a přeměňuje uhlík na bezbarvý plynný oxid uhelnatý bez zápachu.

Nečekejte ale nějaké velké plameny. To by vyžadovalo ještě jednu speciální situaci, za které by v místnosti muselo být 100 % kyslíku, přičemž běžně je ho ve vzduchu asi  22 %. Pokud by ale taková situace nastala, pak by se oxid uhelnatý stoupající z diamantu vznítil díky kyslíku a vytvořil by plameny, které by jakoby tančily na povrchu kamene.

Ale. Dokonce i bez čistého kyslíku mohou být diamanty poškozeny plamenem, uvádí Gemological Institute of America. Například při požáru domu by diamant hořel na povrchu natolik, aby se zakalil nebo zbělal. Spálené části kamene by se pak musely odborně odříznout.

Diamanty přitom získaly svůj název pro svou nezničitelnost

Nyní už víme, že diamanty mohou za určitých okolností shořet, nebo se přinejmenším značně poškodit ohněm. Přitom tyto vzácné kameny získaly svůj název z řeckého slova "ádamas", což v překladu znamená nezničitelný.

Nyní je ale jasné, že nezničitelné zcela nejsou. Dlouhá staletí se ale jako nezničitelný tento kámen jevil, a to hlavně díky své tvrdosti.

Proto se také diamanty začaly brousit teprve až v průběhu 15. století, protože lidé do té doby nemělii nástroje, kterými by tento kámen byli schopni opracovat. Do 15. století se tedy diamanty dávaly do šperků v neopracované podobě, takže vlastně vypadaly jako sklo.

V průběhu 15. století Belgičan Lodewijck van Bercken objevil způsob, jakým se dá surový diamant brousit. To lze jedině dalším diamantem. Nejčastěji používaným typem brusu je v současné době briliant. Pro rozřezávání a tvarování se používá také laser. Dále čtěte: Vápník v našich zubech pochází z explodujících hvězd.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008