Průzkumníci našli vrak ponorky z období studené války u pobřeží Oahu

 Objevy 
24. března 2020 11:41 / Mirka Malá
  3
📷
2 fotografie v galerii
Ponorka zmizela pod hladinu během cvičení  Lost 52 Project
Tým průzkumníků našel vrak ponorky námořnictva Spojených států, která se potopila před více než 60 lety v hluboké vodě poblíž havajského ostrova Oahu.

USS Stickleback, ponorka třídy Balao s číslem trupu SS-415, padla na dno 28. května 1958 po náhodné kolizi s další lodí amerického námořnictva USS Silverstein. Ponorky Stickleback i Silverstein se v té době účastnily námořního cvičení.

Studená válka pohřbila celkem čtyři ponorky

Stickleback je šestý vrak ponorky nalezený v rámci projektu Lost 52 Project, který má za cíl najít všech 52 ztracených amerických ponorek, které se potopily během druhé světové války, a také všechny čtyři americké ponorky, které se potopily během studené války.

Podle prohlášení zakladatele projektu Lost 52 Tima Taylora bylo zjištěno, že vrak Sticklebacku leží na mořském dně v hloubce asi 3 350 metrů. Trosky byly blízko místa srážky, asi 30 kilometrů od Barbers Point na Oahu.

Ponorka byla náhradník

Ponorka USS Stickleback byla v roce 1945 pověřena, aby hlídala u Japonska v době, kdy se vyjednávalo příměří. Následně byla vyřazena z provozu v červnu 1946 a připojena k Pacifické rezervní flotile na pět let.

Znovu uvedena do provozu pak byla v roce 1951 po začátku korejské války a od roku 1953 sloužila v Pearl Harbor na Havaji. V květnu 1958 se Stickleback zúčastnil námořníhlo válečného cvičení poblíž Oahu. Ponorka právě dokončila simulovaný torpédový výpad na USS Silverstein, když náhle ztratila výkon a nekontrolovaně se potopila do hloubky 244 metry.

Když se z toho ponorka snažila dostat, narazila do lodi Silverstein, která nakonec posloužila jako evakuační loď pro posádku ponorky.

Sonarové skenování ukázalo, že Stickleback je nyní rozdělen na dvě poloviny, které leží na mořském dně téměř 300 m od sebe. Podle dostupných informací je ale vrak v dobrém stavu. Je však nepravděpodobné, že by vrak byl ze dna oceánu vyzvednut. Americké námořnictvo, které zůstává vlastníkem všech potopených lodí a letadel, nicméně chce mít ve svých archivech ucelené záznamy o svých ztracených plavidlech a letadlech. Dále čtěte: Tři americká letadla, která zmizela během druhé světové války, byla konečně nalezena.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47