Spojené arabské emiráty umí vyrobit déšť. V Dubaji tak prší na přání

 Země a Příroda 
16. srpna 2021 10:00 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Drony vysílají do mraků elektrické náboje University of Bath
Dubaj našla způsob, jak si ulevit od obrovského vedra, které někdy dosahuje až padesáti stupňů Celsia. Umí si vyrobit déšť prakticky kdykoliv je potřeba.

Spojené arabské emiráty dokonce mají hned několik způsobů, jak deště vyvolat, jakmile Dubaj i jiné oblasti začnou sužovat obrovská vedra.

Déšť i bouřka na přání

Město Dubaj ve Spojených arabských emirátech prochází doslova pekelnými léty a v reakci na to Národní centrum meteorologie (NCM) začalo používat drony, které střílejí elektrické náboje do mraků, což způsobuje jejich shlukování a vytváření srážek. NCM dokonce sdílelo i obrazové materiály monzunových dešťů a bouřkových blesků.

Tzv. Cloud-seeding hraje hlavní roli při vytváření dešťů v zemi, kde obvykle spadne za rok jen několik milimetrů srážek. Na hustý déšť, natož bouřku tedy její obyvatelé prakticky nejsou zvyklí. Proto vláda vždy před plánovanými dešti musí své obyvatele varovat, aby dávali pozor zejména na silnicích.

Devět způsobů, jak vyvolat déšť

Cloud-seeding je jen jednou z devíti metod, které Spojené arabské emiráty používají při umělém vyvolání deště. Patří mezi ně například i rozprašování soli nebo jiných chemických látek do mraků.

Podle profesora Maartena Ambauma z University of Reading, který pracuje na jednom z projektů ve Spojených arabských emirátech, má tato země naštěstí dostatek mraků, aby zde byly vytvořeny podmínky, které umožňují déšť.

Ambaum také vysvětlil, jak tato technologie s drony funguje. Vysílání elektrických nábojů do mraků pomáhá kapkám vody se míchat a vytvářet tak srážky. Tuto technologii prý lze navíc použít i obráceně, což už se ostatně stalo. Před rokem byl naopak v Indonésii déšť zastaven, aby se předešlo rozsáhlým záplavám. Dále čtěte: Známý potopený osmý kontinent Zealandia je dvakrát tak starý, než se dosud myslelo.

Zdroj: Heart Intelligence.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve