Egyptu dojde voda během deseti let

 Země a Příroda 
13. srpna 2021 10:21 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Veškerou vodu Egypt spotřebuje při pěstování na vodu náročných plodin Depositphotos
Egypt, oblíbená dovolenková destinace, se brzy bude potýkat s fatálním nedostatkem vody. A to už poměrně brzy. Zhruba za deset let bude muset dokonce dovážet více vody, než kolik proteče Nilem.

Vody totiž bude mít Egypt o to méně, o kolik poroste jeho populace a o kolik bude narůstat průmyslová výroba. Zemědělství například je důležitým odvětvím egyptského hospodářství a po tisíciletí dodával Nil Egyptu více vody, než bylo potřeba. Přibližně 90 procent vody z Nilu směřuje právě do egyptské zemědělské produkce, ale jak populace roste a ekonomika se zvětšuje, zvyšuje se i poptávka po vodě. 

Problémy s vodou má Egypt už od sedmdesátých let

Už v tomto desetiletí minulého století totiž Egypt začal spotřebovávat prakticky všechnu vodu z Nilu a musel začít dovážet potraviny. Velká část egyptského zemědělství spočívala v pěstování pšenice a kukuřice, které potřebují skutečně hodně vody. Egypt nakonec začal dovážet tolik kukuřice a pšenice, kolik sám vypěstoval. Vědci proto začali zjišťovat, jak to bude dál a zjistili, že během desetiletí bude Egypt muset dovážet tolik vody, kolik používá z Nilu.

A to znamená jediné. Egypt se stane závislým na dovozu vody, protože jeho vnitřní zdroje zkrátka nebudou stačit.

Nedostatek vody bude mít důsledky pro celý region

Egypt se nachází v poměrně nestabilním regionu, a tak je otázka vody opravdu klíčová z mnoha důvodů. Pokud by země v nejbližších letech nezměnila svoje chování, stane se v tomto regionu ekologickým varovným příběhem s negativními důsledky pro celý region.

Vědci z Massachusetts Institute of Technology proto navrhli Egyptu řešení, otázkou ovšem je, zda jej tato země dokáže využít.

Egypt by totiž musel přejít z pěstování a výroby levných plodin s vysokou spotřebou vody, jako jsou právě kukuřice a pšenice, na pěstování plodin s vyšší hodnotou a menší spotřebou vody, tedy především na pěstování ovoce a zeleniny. Ty jsou navíc na trzích žádané, takže by na nich země mohla i více vydělávat.

Taková adaptace je v nejlepším zájmu samotného Egypta, protože by zemi umožnila pokračující růst a prosperitu s pečlivějším hospodařením se zdroji. V opačném případě se brzy v tomto regionu a naší oblíbené dovolenkové destinaci můžeme dočkat nestabilní atmosféry. Voda totiž vždy byla a bude tou nejdůležitější komoditou. Dále čtěte: Stromy přitahují déšť. Proč tomu tak je, vědci přesně nevědí, ale chtějí pomocí stromů řešit výskyt srážek v Evropě.

Zdroj: Nature.

Témata: Egypt, voda, nedostatek, dovoz, region,
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008