Kočičí zlato není tak bezcenné, jak jsme si dosud mysleli. Nějaké zlato v něm přeci jen je

 Země a Příroda 
04. července 2021 13:30 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vědci v pyritu objevili skutečné zlato Depositphotos
Kočičí zlato nebo také bláznovo zlato má sice zlatou barvu, ale dosud bylo považováno za bezcenný minerál. Jenomže vědci nyní přišli na to, že v něm přeci jen trochu skutečného zlata je.

Pro ty, kdo by snad chtěli na kočičím zlatě zbohatnout, je tu ale rovnou jedna špatná zpráva. Skutečného zlata uvnitř toho kočičího je totiž tak málo, že z nikoho milionáře opravdu neudělá. Nový objev je ale důležitý z pohledu průmyslové těžby.

"Míra objevu nových ložisek zlata celosvětově klesá s tím, jak se kvalita rudy zhoršuje, souběžně s rostoucí hodnotou drahých kovů,“ uvedl vedoucí studie Denis Fougerouse, ekonomický geolog na Curtin University v Austrálii.

Není všechno zlato, co se třpytí

Kočičí zlato je pyrit, minerál obsahující síran železnatý. Pyrit a zlato se přesto tvoří za podobných podmínek, navíc krystaly pyritu někdy obsahují příležitostné nanočástice skutečného zlata, které se podle předchozího výzkumu zachytí v procesu krystalizace.

Nová studie však našla jinou formu zlata ukrytou v pyritu. Protože pyrit je krystal, znamená to, že jeho atomy jsou uspořádány v předvídatelném vzoru. Žádná krystalová mřížka však není dokonalá a Fougerouse a jeho kolegové zjistili, že zlato se může schovávat v drobných defektech krystalové struktury pyritu. A čím víc je krystalová struktura deformovaná, tím více zlata se v ní může ukrývat.

Jak z pyritu ale zlato dostat ven?

"Zlato se obecně získává pomocí tlakových oxidačních technik (podobně jako při vaření), ale tento proces je energeticky náročný,“ řekl Fougerouse. "Chtěli jsme vymyslet nějaký ekologičtější způsob těžby.“

Vědci zjistili, že mohou odstranit nanovlákna zlata technikou nazývanou selektivní louhování, při kterém tekutina rozpouští drahocenný kov ze vzorku bez poškození pyritu. Zjistili, že to funguje dobře, protože malé defekty ve struktuře, které zachycují skutečné zlato, fungují také jako kanály, které pomáhají rozpuštěnému zlatu dostat se z nich ven. A to je cesta, jak ekologicky těžit zlato i tam, kde jsme si donedávna mysleli, že vlastně ani žádné není. Dále čtěte: Země tepe každých 27,5 milionu let. Nevíme proč to tak je, ale vždy to znamená katastrofu.

Zdroj: Geology.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008