Tání ledovce v Grónsku uvolňuje do řek obrovské množství jedovaté rtuti. Odkud pochází, je záhadou

 Země a Příroda 
01. června 2021 10:13 / Lukáš Bauer
  0
📷
4 fotografie v galerii
V některých řekách a fjordech byly zjištěny vysoké koncentrace rtuti Depositphotos
Tání grónského ledovcového příkrovu s sebou přináší nepříjemné zjištění. Vědci totiž zjistili vysoké množství jedovaté rtuti, která se během procesu tání uvolňuje do moře. Vysoká koncentrace této toxické látky byla už naměřena v několika řekách a fjordech nacházejících se na jihozápadní části ostrova.

Vědic zjistili vysoké koncentrace rtuti, která se do přírody uvolňuje v souvislosti se značným táním grónského ledovce. Množství této toxické látky je překvapil. Vysokou koncentraci jedovaté rtuti vědci objevili v několika řekách a také fjordech v jihozápadní části největšího ostrova světa. 

Na mezinárodním výzkumu, který má za cíl objasnit mimo jiné jak se takové množství rtuti uvolňuje a odkud pochází, se podílí také tým českých vědců z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Studie z jejich výzkumu byla publikována v odborném časopise Nature Geoscience.

Až desetkrát více rtuti

Naměřené koncentrace rtuti se pohybovaly přibižně o dva řády výše než bylo v těchto oblastech běžné. Vyšší množství podle výzkumníků nebylo v těchto arktických oblastech nikdy naměřeno. V několika řekách našli koncentrace rtuti až desetkrát vyšší než v ostatních řekách v oblasti. Možství rtuti v těchto řekách lze přirovnat ke stavu, který panuje v některých znečištěných asijských regionech.

Obecně je většina rtuti v přírodě přičítána lidské činnosti, zejména spalování fosilních paliv a nejrůznějším průmyslovým a těžebním procesům. Existuje ale také rtuť, která se v přírodě vyskytuje přirozeně. Její přítomnost může být zejména v oblastech s geotermální nebo vulkanickou aktivitou. Stejně tak rtuť vzniká během rozsáhlých požárů a erozí hornin.

Zdroj rtuti je stále záhadou

Původ rtuti objevené v grónských ledovcových řekách zatím není úplně jasný. Podle vědců ale zatím vše naznačuje, že bude nejpíše přírodního původu. Jako zatím nejpravděpodobnější vysvětlení se vědcům jeví scénář, že horninové podloží bohaté na rtuť je drcené obrovskou tíhou pohybujícího se ledovce, a rtuť je tak postupně uvolňována a odtéká s tajícím ledovcem. 

Vědci již dříve v Grónsku zachytili také organickou rtuť, která se jinak nazývá methylrtuť. Tato silně toxická látka vážně poškozuje centrální nervový systém a má tendenci se hromadit v tělech některých organismů. Vědci však zatím nevědí, jakým způsobem aktuální objev koncentrací rtuti vstupuje do potravního řetězce a jaké tedy představuje nebezpečí pro ekosystémy a také pro lidi. Dále čtěte: (Na severní polokouli je obrovské množství jedovaté rtuti).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve