Zlatokopové hledají na Filipínách zlatý poklad japonského generála Yamashity

 Záhady a tajemství 
09. února 2020 11:29 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Existence pokladu nikdy nebyla potvrzena Depositphotos
Výkopy lovců pokladů, kteří na Filipínách hledají hromadu zlata, o které se tvrdí, že byla ukryta japonským generálem na konci druhé světové války, doslova devastují Filipíny. Jednu odlehlou vesnici kvůli nim dokonce ohrožují sesuvy půdy.

Lovci pokladů se domnívají, že hledají zlato generála Yamashity, tedy pravděpodobně hromadu zlatých cihel a další cennosti, o nichž se tvrdí, že byly na konci druhé světové války zakopány někde Filipínách. Japonský generál Tomoyuki Yamashita byl za války japonským velitelem na Filipínách.

Podle nepotvrzeného příběhu Yamashita dohlížel na zakopání obrovské hromady válečné kořisti na Filipínách. Zlato a další věci měly být shromážděny během válečné japonské okupace jihovýchodní Asie. Yamashitovy jednotky se několik týdnů po japonské kapitulaci v září 1945 sice bránily, ale nakonec byl generál zajat a souzen za válečné zločiny, za které byl popraven v roce 1946.

Yamashitův poklad láká zlatokopy už celá desetiletí, i když není zcela jasné, zda vůbec existuje. Pokud ano, má ale hodnotu několika stovek milionů dolarů.

Profesor na filipínské univerzitě Ricardo José už v roce 2005 řekl, že Japonsko ztratilo kontrolu nad okolními moři už v roce 1943, a a tak by pro generála byly Filipíny  nesmírně nepohodlným místem pro ukrytí pokladu takových rozměrů až na konci války.

Kopání je nebezpečné

Věčné hledání Yamashitova pohřbeného zlata poškozuje na Filipínách přírodu a ohrožuje i lidi. Kopání již vážně poškodilo několik důležitých archeologických nalezišť, včetně starobylého pohřebiště v jeskyni Ayub na ostrově Mindanao.

Kopání pokračuje i přes fakt, že je existence pokladu tak trochu ve hvězdách a mnozí odborníci považují zprávy o něm spíše za folklorní mýtus. Obyvatelé v okrese Igbaras na ostrově Panay nyní dokonce žádají vládu, aby kopání zastavila, neboť hrozí, že způsobí sesuvy půdy.

Vesničané říkají, že 10 mužů kope v blízkosti jejich vesnice déle než rok, a to v oblasti o velikosti asi 1 000 metrů čtverečních. Vesnice je postavena na svahu a čelí velmi vysokému riziku sesuvů půdy. Vesničané se tak obávají, že vykopávky by mohly brzy destabilizovat kopec, který by mohl zasypat až devět domů.

Kuriózní není jen fakt, že Yamashitův poklad dost možná ani neexistuje, ale i fakt, že filipínské úřady nejsou schopny říct, kdo lovcům pokladů kopání povolil. Ti v ruce zřejmě nějaké povolení skutečně mají, protože s jejich vyhoštěním neuspěla ani místní policie. Dále čtěte: V Itálii objevili hrobku významného bojovníka z doby železné i s válečným vozem

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod