Titanic měl tajemství a neměl se nikdy plavit

 Záhady a tajemství 
25. ledna 2020 09:04 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Titanic se možná neměl vůbec dostat na vodu Depositphotos
Titanic podle těch, kteří stále zkoumají tuto kdysi největší zaoceánskou loď, měl temné tajemství, které vedlo k jeho potopení. Loď se údajně neměla nikdy dostat na vodu.

Titanic se potopil na mořské dno v severním Atlantiku v časných hodinách 15. dubna 1912 poté, co se během své první plavby ze Southamptonu do New Yorku srazil s ledovcem. V důsledku toho přišlo o život více než 1 500 lidí. Někteří však odmítají přijmout oficiální příběh s ledovcem, přestože Britové i USA nehodu řádně vyšetřili. Divoké konspirační teorie mimo jiné tvrdí, že Titanic byl vyměněn za téměř identickou sesterskou loď Olympic, která havarovala o rok dříve, a to v rámci propracovaného pojistného podvodu.

I když byla tato možnost vyšetřovateli vyloučena, stále existují otázky týkající se zřejmých taktik, kterými chtěli vlastníci lodě šetřit peníze, jak tvrdí dokument Titanic Arrogance.

Hořelo na lodi?

Titanic pro svou plavbu přes oceán potřeboval asi 6 tun uhlí a je tu tvrzení, že ve skladovacím prostoru číslo 6 určeném pro uhlí před plavbou hořelo. To podle některých teorií vedlo k oslabení trupu lodi, který pak nevydržel srážku s ledovcem.

Navíc novinář Senan Molony, který strávil více než 30 let zkoumáním příčin potopení Titaniku, studoval fotografie pořízené hlavními inženýry lodi, než opustila loděnici v Belfastu.

Molony tvrdí, že je schopen rozeznat zhruba devítimetrovou černou čáru, která se táhla přes přední pravou stranu lodi, kterou údajně zasáhl ledovec. V roce 2017 uvedl: „Díváme se na přesnou oblast, kde se ledovec zasekl do lodi, a zdá se, že máme na tomto konkrétním místě poškozený trup ještě předtím, než loď opustila Belfast.“

Odborníci následně potvrdili, že to pravděpodobně způsobil požár, který vznikl ve třípodlažním skladu s uhlím za jednou z lodních kotelen.

Důstojníci na palubě byli údajně instruováni J. Brucem Ismayem, prezidentem společnosti, která Titanic postavila, aby o požáru na lodi před cestujícími nemluvili.

Molony tvrdí, že tento incident byl katalyzátorem několika faktorů, které nakonec vedly k potopení lodi. Tvrdí, že kdyby trup lodi byl v naprostém pořádku, srážku s ledovcem by loď přežila s daleko menším poškozením a nemusela se vůbec potopit.

Hořet začalo v jednom z uhelných zásobníků lodi přibližně 10 dní před odjezdem Titaniku a uhlí údajně hořelo několik dní.

Ne každý ale s novým závěrem souhlasí. Jsou zde rovněž hlasy, které tvrdí, že by požár vodotěsnou přepážku lodi neoslabil natolik, aby jí hrozil takový kolaps.

Titanic jako turistická atrakce

Dnes je Titanic stále nejslavnějším zaocenánským parníkem a jeho pozůstatky se staly doslova rájem pro lovce pokladů a turisty.

To však brzy bude minulostí, protože vrak bude brzy chráněn smlouvou mezi Spojeným královstvím a USA. Dohoda, která byla podepsána, umožní odepřít licence pro vstup do sekcí potopeného trupu Titaniku a vylovení jeho artefaktů.

Od objevení vraku v roce 1985 se na lokalitu vydaly desítky expedic a odborníci tvrdí, že mnoho artefaktů bylo odvezeno. Některé z nich byly následně prodány v aukci, včetně obědového menu v první třídě, které v roce 2015 v aukci dražiteli vyneslo 88 000 dolarů. Dále čtěte: Kolumbova tvrzení o bojích s kanibaly mohou být nakonec pravdivá.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve