Mimozemšťané jsou nejspíš pod vodou a NASA má plán, jak je najít

 Vesmír 
06. července 2022 08:08 / Mirka Malá
  17
📷
2 fotografie v galerii
Malí roboti mohou zkoumat podpovrchové oceány NASA
NASA má zjevně důvody se domnívat, že mimozemský život se odehrává i pod vodou, dokonce i pod ledem. Staví proto podvodní roboty, které vyšle na průzkum hned několika planet.

Oceány na plynných měsících, jako jsou Europa nebo Enceladus, jsou sice schované pod povrchem, o to větší šance na mimozemský život to ale podle NASA je. Povrch těchto měsíců je sice zmrzlý, ale pod povrchem jsou oceány s tekutou vodou.

NASA si je zřejmě hodně jistá, protože v polovině příštího desetiletí už poletí k měsíci Europa první mise, která zatím Jupiterův měsíc bude zkoumat z výšky. Do té doby už by také měly být připraveni podvodní roboti, kteří by následně život v podpovrchových oceánech skutečně měli najít.

Bude to vlastně celá flotila podvodních robotů, jejich velikost bude opravdu malá. Budou velikostně odpovídat současným mobilním telefonům. SWIM, jak se robotům už nyní říká, by se na povrch dostali z landeru, tedy přistávacího modulu. Ten by musel najít vhodné místo k přistání na ledovém povrchu měsíce a za pomoci tepla z jaderné energie by jeho sonda, zjednodušeně řečeno, rozehřála led, aby se skupina robotů mohla dostat do vody pod ním.

Konkrétně by se mělo jednat asi o padesátku těchto robotů, z nichž každý má vlastní pohon, palubní počítač, ultrazvukovou komunikaci a samozřejmě senzory pro měření teploty, slanosti, kyselosti, tlaku a chemického složení.

Samotný lander by pak podle současných představ NASA fungoval jako takový překladač, ve kterém by se v reálném čase scházela data ze všech plavajících robotů a lander by je zase v reálném čase posílal na Zem. V NASA by tak mohli hledání mimozemského života sledovat doslova v přímém přenosu. A popřípadě by v kosmické agentuře mohli v přímém přenosu oslavit případný úspěch. Otázkou ovšem je, zda by NASA vůbec takovou novinu sdělila světu.

Každopádně není tajemstvím, že roboti SWIM nejsou jediní, kteří se mají v budoucnu podílet na hledání života ve vodách jiných planet. Pro průzkum Europy byl již navržen speciální rover, který vypadá v podstatě jako chobotnice a vesmírná ponorka zase byla navržena k průzkumu jezer s kapalným metanem na Titanu.

Nicméně zatím žádný robot není pevně spojen s nějakou konkrétní misí. Jak už bylo řečeno, zhruba v polovině příštího desetiletí by se k Europě měla vydat sonda, která by měla nasbírat nová data, na základě kterých by později NASA nějakou robotickou podvodní misi zrealizovala. Do té doby ovšem dost možná přijdou nové technologie, které budoucí hledání vodního života ještě usnadní.

Autorský článek, další zdroj: New York Post

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve