Teleskop Jamese Webba byl zasažen mikrometeoroidy. Jen půl roku po jeho spuštění

 Vesmír 
14. června 2022 19:11 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Dalekohled dostal nečekaně silný zásah NASA / volný zdroj
Je to vesmírný dalekohled nové generace a jeho vývoj byl nejen drahý, ale nabral také mnohaleté zpoždění. A sotva se na svém vesmírném stanovišti trochu zabydlel, přišla sprcha v podobě mikrometeoroidů.

NASA sice tvrdí, že by teleskop měl i nadále fungovat bez potíží, protože, než byl vypuštěn do vesmíru, byla tady na Zemi samozřejmě testována i jeho odolnost vůči prostředí i různým druhům poškození, nicméně mikrometeoroidy zasáhly zrovna cenná zrcadla teleskopu, takže jen čas ukáže, zda dalekohled bude i nadále schopen provádět svá pozorování v dokonalé kvalitě.

Mikrometeoroid, což je tedy vlastně miniaturní meteoroid (obvykle váží sotva jeden gram), letící vysokou rychlostí může způsobit vážná poškození. Zrcadla teleskopu Jamese Webba navíc mají obrovské rozměry a dohromady tvoří plochu, která se rovná přibližně velikosti tenisového kurtu. Takže trefit je je pro mikrometeoroidy poměrně snadné.

NASA už přiznala, že na konci května dostal James Webb větší zásah, než na jaký byla agentura připravena. Od té doby provádí různé úkony, aby zjistila případný rozsah škod. Vesmírná agentura přiznala, že teleskop už musel čelit čtyřem náletům mikrometeoroidů, ale tento poslední byl takového rozsahu, že si v NASA nejsou jistí, zda mohl dalekohled tento střet přežít bez úhony.

„Se zrcadly vystavenými vesmíru jsme očekávali, že občasné dopady mikrometeoroidů časem zhorší výkon dalekohledu,“ uvedl v prohlášení Lee Feinberg, manažer JWST v NASA. „Od startu jsme měli čtyři menší měřitelné mikrometeoroidní zásahy, které byly v souladu s očekáváním, ale tento nedávný je větší, než předpokládaly naše předpovědi o degradaci.“

NASA předpokládá, že k nějakému poškození teleskopu došlo a že inženýrům se na dálku podařilo přenastavit poškozené zrcadlo tak, aby výsledný obraz měl obvyklou kvalitu. Navíc je agentura z dosavadního provozu teleskopu Jamese Webba doslova nadšená. Funguje totiž ještě lépe, než původně předpokládala, takže v NASA věří, že i s mírným poškozením bude dalekohled plně funkční.

Celý svět totiž očekává první barevné fotografie vesmíru, které James Webb od svého spuštění pošle na Zemi. Zveřejnění barevných snímků i spektroskopických dat NASA oficiálně plánuje na 12. července, tedy za necelý měsíc.

Kromě náletů mikrometeoroidů musí teleskop snášet i další drsné věci, které se ve vesmíru dějí. Jde především o ultrafialové světlo, nabité sluneční částice i kosmické záření. Ale je na to připraven. „Navrhli jsme a postavili Webba s výkonnostní rezervou a to jak optickou, tak tepelnou, elektrickou i mechanickou, abychom zajistili, že bude moci plnit své ambiciózní vědecké poslání i po mnoha letech ve vesmíru,“ uvedl jeden z inženýrů Paul Geithner. Jinými slovy, teleskop Jamese Webba by měl bez vážných potíží vydržet všechno, co si na něj vesmír přichystá.

Autorský článek, další zdroj: NASA

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod