Podivný typ horniny na Marsu je dalším důkazem o velké sopečné aktivitě planety. Navíc je shodná se sopečnou horninou zde na Zemi

 Vesmír 
03. května 2022 08:32 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
V současnosti sbírá rover Perseverance vzorky v kráteru Jezero NASA
Neobvyklý typ horniny zaznamenaný hned dvěma marsovskými rovery naznačuje, že marťanskou krajinu formovaly extrémně prudké sopečné erupce. Jen před několika dny navíc vědci přišli se zjištěním, že na Marsu prakticky neustále probíhá marsotřesení.

Marsovská oblast Nili Fossae, kde se mimo jiné také nachází slavný kráter Jezero, který v současné době zkoumá rover NASA Perseverance, je vyplněna skalním podložím zatíženým vulkanickým minerálem olivínem. Stejné podloží bohaté na olivín bylo nalezeno také v kráteru Gusev, kde se vozítko Spirit od NASA pohybovalo až do svého zániku v roce 2010. Do souvislostí obě oblasti ale dal až geolog Steve Ruffe z Arizona State University.

Co rovery našly

Vědci zkoumali data z několika marsovských roverů, aby potvrdili geologické podobnosti. Ty říkají, že místní horniny pravděpodobně vznikaly podobnými procesy. Vědci také porovnali snímky horniny kráteru Gusev se snímky zemských hornin. A našli stejný druh textur ve skalách kráteru Gusev jako ve velmi specifickém druhu vulkanické horniny nalezené zde na Zemi, píše Space.

Inkriminovanou horninou je ignimbrit, který vzniká z popela, pemzy a pyroklastických proudů silných sopečných erupcí. "Nikdo předtím nenavrhl ignimbrit jako vysvětlení horniny bohaté na olivín na Marsu," řekl Ruff. "A je možné, že toto je ten druh skály, na kterém vozítko Perseverance jezdí a vzorkuje už rok."

Ačkoli si vědci už dlouho mysleli, že vulkanismus byl zodpovědný za vznik Nili Fossae, protože olivín je koneckonců sopečný minerál, identifikace ignimbritu by naznačovala, že erupce na Marsu byly kataklyzmatičtější, než se dříve myslelo.

"Představte si zem objímající mrak horkých plynů a téměř roztaveného popela a pemzy, který proudí krajinou na desítky kilometrů a hromadí se ve vrstvách o tloušťce až stovek centimetrů za pouhých pár dní,“ řekl Ruff o erupcích, které "vyrobily" tento druh horniny zde na Zemi.

Aby potvrdili přítomnost ignimbritu na Marsu, vědci budou muset studovat tyto marsovské horniny v pozemské laboratoři, takže se bude muset čekat na misi Mars Sample Return, která na Zem přiveze vzorky sesbírané roverem Perseverance

Zdroj: Space, Icarus

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008