Astronomové vůbec poprvé zachytili blikání černé díry

 Vesmír 
21. července 2020 06:54 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Takové blikání astronomové ještě nikdy nepozorovali NASA/JPL-Caltech
Černé díry nesvítí, ve skutečnosti jsou známé tím, že dělají pravý opak. Ale pokud aktivně pohlcují materiál z prostoru kolem nich, může tento materiál svítit opravdu velmi jasně.

A vůbec poprvé astronomové viděli, že záře záhadně zhasla, než se postupně znovu rozsvítila. Jinými slovy řečeno se černá díra rozblikala.

Černá díra jako vypínač

Tato konkrétní supermasivní černá díra je šelma pohánějící galaktické jádro ve vzdálenosti 275 milionů světelných let, a to v galaxii zvané 1ES 1927 + 654. Během pouhých 40 dnů astronomové sledovali, jak její střed absolutně pohasl, než se znovu rozzářil a vytvořil tzv. efekt blikání.

Jak vysvětlila fyzička Erin Kara z Massachusetts Institute of Technology, u černé díry se dosud očekávalo, že tyto jevy probíhají ve velmi dlouhém časovém období, zatímco v tomto případě se jednalo jen o pouhé hodiny. Černá díra tedy blikala, jakoby někdo vypínačem rozsvěcel a zhasínal.

Ve hře je korona

Černou díru obklobuje v jednom okamžiku mnoho věcí. Je tu horizont události, což je slavný "bod bez návratu", kdy ani rychlost světla nestačí k dosažení únikové rychlosti. Aktivní černá díra má také akreční disk, tedy obrovský disk materiálu vířící do středu podobně, jako když voda krouží odtokem.

A mimo horizont události aktivní černé díry, kolem vnitřního okraje akrečního disku, se nachází korona. To je oblast horkých elektronů, o nichž se předpokládá, že jsou poháněny magnetickým polem černé díry a chovají se jako synchrotron k urychlení elektronů na tak vysoké energie, že jasně září v rentgenových vlnových délkách. A korona zřejmě v blikání černé díry sehrála nějakou roli.

Nezvyklé jevy

Astronomové si poprvé všimli něčeho zvláštního u této konkrétní černé díry v roce 2018, kdy automatizovaný průzkum All-Sky pro super-Novae, hledající jasné záblesky světla po celé obloze, zachytil neuvěřitelně jasný světelný efekt galaxie o čtyřicetinásobku obvyklé jasnosti.

To upoutalo pozornost astronomů, proto namířili dalekohledy směrem ke galaxii, aby zjistili více. Na chvíli bylo všechno docela normální, ale pak se černá díra rozblikala. "Nevíme, proč se to stalo, to jsme ještě nikdy neviděli," řekla Kara.

Nakonec vše zářilo téměř dvacetkrát jasněji, než tomu bylo na začátku rozblikání.

Může za to magnetické pole?

Astronomové si nejsou zcela jisti, jak jsou generovány a poháněny korony černé díry. Pokud to však, jak se teoretizuje, má něco společného s magnetickými poli černé díry, pak dramatické změny pozorované v černé díře 1ES 1927 + 654 mohly být způsobeny něčím, co tato magnetická pole narušilo.

Víme, že černé díry se mohou docela rychle změnit, když zachytí a pohltí hvězdu. Ta je roztrhána v procesu zvaném přílivové narušení a během svého umírání jasně svítí, poté se rozpadne.

Pokud tedy byla za tuto "blikací" událost odpovědná hvězda, tým vypočítal, že k přílivovému narušení muselo dojít do čtyř světelných minut od středu černé díry, přibližně tedy do poloviny vzdálenosti mezi Zemí a Sluncem.

Ale pro tuto světelnou show může existovat i nějaký jiný důvod. Víme, že korony černé díry se mohou lišit v jasu. Je možné, že extrémní chování pozorované v 1ES 1927 + 654 je ve skutečnosti prostě normální, jen si toho dosud astronomové nevšimli.

"Tento dataset obsahuje mnoho hádanek," řekla Kara. "Ale to je vzrušující, protože to znamená, že se učíme něco nového o vesmíru. Myslíme si, že hvězdná hypotéza je dobrá, ale také si myslím, že tuto událost budeme analyzovat dlouhou dobu." Dále čtěte: Hubbleův teleskop zachytil ohromující nadýchanou galaxii s podivně prázdným středem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod