Vědecký průlom. Vědci sekvenovali zvířecí DNA z půdy

 Věda a Výzkum 
24. dubna 2021 17:18 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
K získání DNA už není potřeba fosilií Depositphotos
Vědci dosáhli průlomu, který přirovnávají k přistání na Měsíci. Podařilo se jim totiž sekvenovat celý starodávný genom ze vzorků půdy.

Výzkumný tým z univerzity v Kodani našel celý genetický kód starověkého druhu medvěda, aniž by jej získal z fosilií, je to vůbec poprvé, co vědci našli geny mimo fosilní záznam. A shromážděním DNA z půdy tito vědci navíc našli víc než jen genom jediného vzorku.

Zázračná půda z Mexika

Vědci našli genetický materiál prastarého medvěda v půdě jeskyně Chiquihuite na venkově v Mexiku. Stejně jako starověká jeskyně Chauvet ve Francii obsahuje i Chiquihuite jedny z nejstarších stop člověka na světě, ale jeskyni nepoužívali pouze lidé.

DNA medvěda pochází z doby před asi 16 000 lety a je z jeho trusu. "Když zvíře nebo člověk močí nebo se vyprazdňuje, vylučují se z organismu také buňky," řekla genetička Eske Willerslev. "Ukázali jsme, že všechny vlasy, moč a výkaly poskytují genetický materiál, který za správných podmínek vydrží mnohem déle než 10 000 let."

Vědcům se tak podařilo shromáždit kousky environmentální DNA (eDNA). "Standardní techniky eDNA umožňují určovat druhy bez makrofosilií v různých prostředích, včetně sedimentů, ledových jader, jezer, řek a oceánů,“ vysvětlují vědci.

Jak tedy tým dostal genom medvědů z půdy?

"Odhadli jsme mitochondriální fylogenezi s využitím celých mitogenomů osmi existujících medvědů z čeledi Ursidae a tří vyhynulých rodů medvědů, tedy jeskynního medvěda -U. spelaeus, severoamerického obřího medvěda - Arctodus a jihoamerického obřího medvěda krátkosrstého- Arctotherium. Vše jsme znovu sestavili pomocí andského medvěda, který sloužil jako reference,“ popsali vědci. V zásadě vědci opravili celý starodávný genom pomocí tzv. medvědích šablon.

Fosilie nabízejí vědcům obrovské množství informací, ale fosilní záznamy nejsou zcela dokonalé a neposkytují plné informace o každodenních činnostech a celé populaci zvířat. Například jeden plný vzorek T. rexe, i když je téměř dokonalý, nevysvětluje, jaké byly genetické informace celého druhu.

Willerslev proto tento výzkum přirovnává k "přistání na Měsíci v genomice“, protože umožňuje studium genomu bez fosilních nálezů a přináší s sebou obrovské množství nových genetických informací, které lze plně shromáždit z půdy a jiných sedimentů. Dále čtěte: Pravěký svět byl opravdu děsivé místo. Kontinenty terorizovaly více než dvě miliardy obřích predátorů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47