Nové ohnisko eboly naznačuje, že virus by se mohl skrývat roky uvnitř lidského organismu

 Věda a Výzkum 
21. března 2021 11:16 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Zákeřný virus možná po léta spí v těle hostitele Depositphotos
Minulý měsíc ohlásily státní orgány africké Guineji, že mají co do činění s vypuknutím eboly hluboko v jižním venkovském regionu Nzérékoré. Tato zpráva prakticky zapadla v rámci celosvětové koronavirové pandemie.

S ohniskem, které v současné době sestává ze 14 potvrzených případů a dalších několika podezření, již pracuje Světová zdravotnická organizace.

Podezření ohledně zdroje klastru se doposud zaměřovala na 51 letou zdravotní sestru, která zemřela koncem ledna a vyhledala pomoc jak zdravotnických zařízení, tak tradičního léčitele po záchvatu vysoké horečky, zvracení, slabosti a průjmu. Poté, co byla poprvé diagnostikována na tyfus a později na malárii, je nyní jasné, že její nemoc byla způsobena Zaire ebolavirem, velmi smrtícím patogenem.

Smrtící virus znovu útočí

Následky neúmyslného šíření viru mohou být katastrofální. Od konce roku 2013 do roku 2016 patogen zuřil napříč Guinejí, Libérií a Sierrou Leone v ohnisku, při kterém zemřelo zhruba 40 procent z 28 610 infikovaných. Od té doby také došlo v Demokratické republice Kongo k menším ohniskům eboly.

Vědci proto zkoumají, zda jde o pokračování starších výskytů eboly v těchto zemích. A skutečnost je zřejmě mnohem horší. Vědci se na základě nových testů domnívají, že virus dokáže číhat v lidském těle klidně i několik let.

Šokující zjištění

Genomickou analýzu vzorků viru odebraných čtyřem pacientům provedlo Guinejské centrum pro výzkum v oblasti infekčních nemocí (CERFIG) a Národní laboratoř pro hemoragickou horečku, přičemž bylo zjištěno, že patří do vysoce virulentního kmene Makona.

Tento závěr byl podpořen druhou analýzou tří vzorků provedenou referenční laboratoří WHO v senegalském Pasteurově institutu, která srovnávala geny těchto nejnovějších virových vzorků s 1 063 genomy z ohniska západní Afriky v letech 2013–2016.

Celkově vzato výsledky vypovídají o dost šokujícím, i když spekulativním příběhu, který naznačuje, že manžel zdravotní sestry mohl být tichým hostitelem viru po celé roky. Konkrétně pět let poté, co se manžel z eboly vyléčil při poslední epidemii. A to je opravdový šok.

Zatímco zpráva o tom, že ebola v některých případech zůstává tzv. přenosná i po mnoho let po infekci, může pomoci lépe izolovat potenciální hostitele, ve skutečnosti jde spíš o negativní zjištění. Vypovídá o tom, že lidstvo nemá viry pod kontrolou a rozšíření eboly by mohlo způsobit světu další nežádoucí katastrofu. Dále čtěte: Vědci chtějí na Měsíci uchovávat DNA téměř sedmi milionu druhů rostlin, živočichů a hub.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008