Převratné řešení obezity. Vědci našli lék, po kterém se hubne jako po žádném jiném

 Věda a Výzkum 
18. února 2021 11:00 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Díky léku na diabetes lze zhubnout až 20 procent hmotnosti Depositphotos
Zednodušeně řečeno, obezita je produktem energetického výdeje těla, který je menší než jeho energetický vstup. Ale ve skutečnosti není na této složité a stále rozšířenější nemoci nic jednoduchého.

Obezita, která v posledních desetiletích prudce vzrostla, je problémem stále většího počtu lidí po celém světě. A dosud bylo poměrně těžké ji léčit. Kromě závazku k trvalým změnám životního stylu, především pak k efektivnímu stravování a cvičení, existují opravdu jen dvě potenciální možnosti, které mohou pomoci. Bariatrická chirurgie a léky na hubnutí.

První je invazivní a přináší různá rizika a komplikace. Pokud jde o léky, ne vždy fungují a mohou mít také nežádoucí účinky.

Nový lék slibuje světlo na konci tunelu

Experimentální léčba nedávno vyzkoušená vědci a podrobně popsaná ve studii zveřejněné tento týden by však mohla otevřít nové dveře pro léčbu pacientů s obezitou pomocí léku na hubnutí.

Předmětem studie byl lék zvaný Semaglutid, což je již existující lék, který se používá při léčbě diabetu 2. typu. V klinických testech, které účastníci studie podstoupili, ale po dávkách Semaglutidu všichni výrazně zhubli.

Po 68 týdnech léčby lékem, který potlačuje chuť k jídlu kvůli různým účinkům na fungování mozku, ztratili účastníci užívající Semaglutid v průměru 14,9 procenta své tělesné hmotnosti. A více než 30 procent testované skupiny ztratilo více než 20 procent své tělesné hmotnosti.

Obecně řečeno, díky tomu je lék až dvakrát účinnější než stávající léky na hubnutí, tvrdí vědci, kteří se tak účinností tohoto léku v podstatě přiblížili k výsledkům chirurgického zmenšení žaludku. "Žádný jiný lék se nepřiblížil k takové úrovni hubnutí, a proto je tak přelomový,“ říká výzkumná pracovnice v oboru obezity Rachel Batterham z University College London. "Poprvé mohou lidé pomocí léku dosáhnout toho, co bylo možné pouze pomocí operace.“

Kromě hubnutí účastníci testů zaznamenali zlepšení v jiných oblastech, vykazovali například snížení různých kardiometabolických rizikových faktorů a hlásili zlepšení kvality života.

Vždy je tu nějaké "ale"

I když jsou výsledky přesvědčivé, dávkování Semaglutidu pro účinky proti obezitě má určité nevýhody.

Mírné až střední vedlejší účinky byly v průběhu testování zaznámenány u menší skupiny pacientů, především pak nevolnost a průjem. Přestože nežádoucí účinky byly pouze dočasné, stačilo to na to, aby téměř 60 účastníků léčbu přerušilo.

V současné době lék vyžaduje týdenní aplikaci injekcemi, zatímco pacienti by pravděpodobně preferovali orální formu léku. Navíc samotný lék neudělá všechnu práci sám. "I když se takové léky mohou v krátkodobém horizontu ukázat jako užitečné pro dosažení rychlého úbytku hmotnosti u těžké obezity, nezmohou vše samy," říká odborník na výživu Tom Sanders, emeritní profesor na King's College London. "Stále bude zapotřebí především trvalá změna životního stylu, tedy nepřejídat se, jíst zdravě a  pravidelná fyzická aktivita.“ Dále čtěte: Vědci zjistili, jak dlouho trvá smrt.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod