Vědci odhalili záhadný gen v genetickém kódu koronaviru SARS-CoV-2

 Věda a Výzkum 
14. listopadu 2020 08:10 / Mirka Malá
  2
📷
3 fotografie v galerii
O koronaviru toho vědci stále hodně nevědí Pixabay
Vědci odhalili záhadný gen v genetickém kódu koronaviru SARS-CoV-2, tedy v segmentu, který je v genomu viru prakticky skrytý a dosud se o něm vlastně nevědělo.

Nově identifikovaný gen, nazvaný ORF3d, je příkladem toho, co se nazývá překrývající se gen. Tedy druh genu v genu, který je účinně ukryt v řetězci nukleotidů, kvůli způsobu, jakým překrývá kódované sekvence jiných genů.

Objev, který nešokoval, ale překvapil

"Pokud jde o velikost genomu, patří SARS-CoV-2 a jeho příbuzní k nejdelším RNA virům, které existují,“ vysvětluje Chase Nelson z Amerického přírodovědného muzea. "Jsou tedy pravděpodobně náchylnější ke genomickému podvádění než jiné RNA viry.“

Viry jsou ve skutečnosti docela náchylné k hostování překrývajících se genů, takže to není zrovna šokující objev. To, zda ORF3d skutečně představuje genomický trik, se teprve uvidí, ale v každém případě bylo obtížné ho odhalit.

Překrývající se geny je obtížné identifikovat v genetických sekvencích, protože systémy genomového skenování je často mohou přehlédnout, když procházejí řetězci genetického kódu. Jsou naprogramovány tak, aby zachytily jednotlivé geny, ale nemusí nutně vidět zastřešující pokyny sdílené mezi nukleotidy sousedních genů v sekvenci.

V souvislosti s viry, jako je SARS-CoV-2, je to tak trochu mrtvý bod. Vědci usilují o to, aby o tomto ničivém viru pochopili co nejvíce, a přestože byly objasněny některé aspekty jeho genetického složení (včetně pevné shody na tom, že nebyl vyroben v laboratoři), mnohé zatím zůstává neobjasněno.

Gen v genu pomáhá viru v replikaci

"Překrývající se geny mohou být jedním ze způsobů, kterými se koronaviry vyvinuly k efektivní replikaci, maření imunity hostitele nebo k přenosu,“ říká Nelson.

Při skenování prostřednictvím genomových databází vědci zjistili, že gen byl identifikován už dříve, ale pouze v jedné variantě koronaviru, který napadá luskouny žijící v Číně. Dříve byl také nesprávně klasifikován jako nepříbuzný gen, který je přítomen v jiných koronavirech, včetně SARS-CoV, ale ve skutečnosti to není totéž. "Tyto dva geny spolu nesouvisejí a kódují zcela odlišné proteiny,“ říká Nelson. "To znamená, že znalosti o SARS-CoV by neměly být použity na SARS-CoV-2 a jeho ORF3d.“

Jedna věc, kterou víme o tajemném genu, na základě předchozí práce s krví u lidských pacientů s covid-19, je to, že ORF3d vyvolává silnou protilátkovou odpověď. Jaké další virové "účely" ale tento gen má, vědci zatím neví. "Dosud neznáme jeho funkci, ani zda je to klinicky významné,“ říká Nelson v rámci studie publilkované v eLife.

Jedna věc je jistá. U viru, který má asi 15 známých genů, je objev dalšího, natož překrývajícího se genu významným vývojem. Jak významným musí ale vědci co nejrychleji zjistit. Dále čtěte: Dle nové studie infikuje covid-19 hlavně ústa. To urychluje jeho šíření v těle i přenos na další lidi.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve