Impozantně velké vejce vyhynulého trpasličího emu bylo nalezeno v písečné duně

 Objevy 
30. května 2021 07:33 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Trpasličí emu žil osamocen na ostrově King Island  Julian Hume & Christian Robertson
Obrovské vejce trpasličího emu, což byl krátký a podsaditý pták, který vyhynul před asi 200 lety, bylo objeveno v písečné duně na ostrově mezi Austrálií a Tasmánií.

Popraskané a prázdné skořápce chybí několik kusů, ale jedná se o "vzácný a jedinečný objev," uvedl vedoucí výzkumu Julian Hume, paleontolog a vědecký pracovník v Národním historickém muzeu v Londýně. Je to jediné známé téměř úplné vejce z King Island, kde tito ptáci žili. Trpasličí emu byl zhruba o polovinu menší než jeho australská pevninská verze, tedy emu hnědý (Dromaius novaehollandiae).

Velké vejce pro malého trpaslíka

Vajíčko trpasličího emu má téměř stejnou velikost, jako vejce běžného emu, možná proto, že jeho mláďata musela být dostatečně velká, aby udržovala tělesné teplo, a dostatečně silná, aby se po vylíhnutí okamžitě dokázala vydat za potravou.

Ostrovy na jihu Austrálie byly domovem tří poddruhů emu. Menšího tasmánského emu (D. n. Diemenensis) a dvou trpasličích emu, emu King Island a emu Kangaroo Island (D. n. Baudinianus).

Během poslední doby ledové, kdy byly hladiny moře nižší, byly tyto ostrovy spojeny s australskou pevninou. Jakmile se ledovce doby ledové roztavily a hladina moře stoupla, což bylo přibližně před 11 500 lety, ostrovy se oddělily. Když emu zůstali izolovaní na svých ostrovech, rychle se zmenšili v evolučním procesu známém jako ostrovní nanismus. Čím menší ostrov, tím menší emu.

Hon za vejci

Během terénních prací se Hume a jeho tým setkali se spoluautorem studie Christianem Robertsonem, přírodním historikem na King Islandu, který má obrovskou sbírku pozůstatků emu. Korunním klenotem jeho sbírky je vajíčko emu z ostrova King Island.

Tým analyzoval rozměry vajec a také změřil 36 vajec od kontinentálních emu, šest z Tasmánie a jednoho z ostrova Kangaroo a rovněž femury každého typu emu. Navzdory rozdílům ve velikosti dospělých emu byla jejich vejce pozoruhodně podobná.

Takže i když se trpasličí emu postupem času zmenšoval, muselo být zachování velké velikosti vajec evolučně výhodné. Podobně kiwi, pták pocházející z Nového Zélandu, klade velká vejce ve srovnání s velikostí těla. "Tato taktika spočívá v tom, že kiwi musí vyprodukovat kuřátko, které je schopné se samo nakrmit a být dostatečně velké, aby udrželo tělesné teplo. A to je přesně to, co na King Island emu dělal," řekl Hume. Velká kuřata mohla mít také větší šanci proti predátorům, včetně quolla, masožravého vačnatce.

Trpasličí emu na ostrově King Island vyhynul během asi pěti let po příchodu lidí. Poslední přežívající emu z tohoto ostrova, pár, který byl odvezen do Paříže, zemřel v roce 1822. Dále čtěte: Starověká římská "brána do pekla“ zabíjela oběti svým smrtícím jezerem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47