Hledač artefaktů objevil hrob sovětského vojáka. Byl v něm ukrytý ruční granát

 Objevy 
31. března 2021 12:21 / Lukáš Bauer
  1
📷
3 fotografie v galerii
Hledač kovů objevil hrob sovětského vojáka Depositphotos
Hledači kovů a artefaktů občas narazí na vskutku zajímavé objevy, například jako tomu bylo v případě muže, který svým detektorem kovů objevil v zemi hrob vojáka. V hrobě, kde byl pravděpodobně sovětský voják pohřben, se rovněž našel ruční granát. Muž zemřel pravděpodobně během příchodu sovětských vojsk na konci války.

Poblíž vinohradu v Kosticích na Břeclavsku objevil amatérský hledač s detektorem kovů zajímavý nález. Když ho detektor upozornil na kovový předmět v podzemí, začal s odkrýváním místa a objevil hrob neznámého muže. Po chvíli zjistil, že se v hrobě nachází také ruční granát a na místo musel přivolat pyrotechniky.

Spolu s policejním pyrotechnikem byl na místo také přivolán archeolog, který se snažil zjistit okolnosti ohledně pohřbeného muže a zjistil, že se s největší pravděpodobností jedná o zemřelého sovětského vojáka z konečné fáze druhé světové války.

Archeolog se na místě také snažil určit totožnost pohřbeného vojáka, ale na místě se nenacházelo nic, co by vedlo k jeho identifikaci. Ostatky vojáka budou dále ještě podrobeny antropologickému výzkumu.

Průstřel hlavy

V hrobě byl kromě nebezpečného ručního granátu, který pyrotechnici odvezli k likvidaci, objeven i jeden a půl kilogramu nábojů, helma, plynová maska, vojenské boty a také přívěšek se svatým obrázkem. V hrobě naopak nebyla nalezena žádná zbraň, což ale není nikterak zvláštní, protože zbraní bylo během války nedostatek, a tak ji využil určitě někdo jiný. Na místě bylo také objeveno několik předmětů, u kterých si zatím archeologové nejsou jistí, k čemu sloužily.

Válečný hrob

Po bližším ohledání archeologové zjistili, že tento sovětský voják zemřel v důsledku průstřelu hlavy. Zřejmě ho tak pohřbili jeho spolubojovníci. Vzhledem k tomu, že se s velkou pravděpodobností jedná o válečný hrob, české úřady o jeho objevení informují také ruskou stranu. Dále čtěte: (Plánování silničního tunelu poblíž Stonehenge vedlo k nálezu dvou hrobů a artefaktů).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod