Až pojedete na Měsíc, můžete využít mapy a navigaci, která se vám vejde do kapsy

 Vesmír 
29. dubna 2022 17:46 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
V současné době má systém velikost batohu NASA
NASA vyvíjí technologii, která se časem vejde do kapsy, přestože dnes má ještě velikost batohu. Budoucím průzkumníkům Měsíce umožní pohybovat se po jeho povrchu ve tmě a usnadní jim orientaci ve vysokých polárních oblastech s přesností na centimetr.

Proč je to tak zajímavé? Protože na Měsíci samozřejmě nejsou GPS ani jiné elektronické navigační pomůcky. A jelikož tam není ani přirozené magnetické pole, nepomůže nám ani tradiční kompas. Ztratit se tam můžete ve vteřině.

Měsíční GPS

Systém Kinematic Navigation and Cartography Knapsack (KNaCK) od NASA je navržen tak, aby budoucím astronautům poskytl jak samostatný a přesný navigační systém podobný GPS, ale bude také schopen automaticky vytvářet vysoce přesné mapy měsíčního povrchu v reálném čase i v naprosté tmě, uvádí NASA

Klíčem je laserová verze radaru nazývaná lidar s frekvenčně modulovanou spojitou vlnou (FMCW). Zářením tohoto modulovaného laserového světla na krajinu může KNaCK změřit Dopplerův posun vracejících se signálů milionkrát za sekundu a vytvořit 3D mapu s vysokým rozlišením.

To umožní astronautům a roverům bezpečně se pohybovat bez světel, která by ukazovala cestu. Navíc takový automatický systém vynahrazuje nedostatek orientačních bodů, které často znesnadňují navigaci na Měsíci nebo vyhodnocení vzdáleností.

Systém je potřeba miniaturizovat

Nyní má totiž prototyp již funkčního systému 18 kilo, a to je opravdu hodně. KNaCk v současné době prochází terénním testováním v Novém Mexiku a také na dunách v Kennedyho vesmírném středisku. Po miniaturizaci by se systém měl vejít do roveru, nebo helmy astronauta a zároveň by měl být odolný proti nepříznivým podmínkám lunárních teplot, radiace a nízké gravitace. .

Až se tak stane, celý systém bude podle NASA velký asi jako plechovka limonády a  na měsíčním povrchu umožní i takové operace, které tam dosud nebyly možné.

Zdroj: New Atlas, NASA

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod