Elon Musk podle Číny ohrozil životy posádky jejich vesmírné stanice

 Vesmír 
01. ledna 2022 18:51 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Manévry čínské vesmírné stanice před Satelity Starlink nepřidají ani společnosti Tesla Pixabay
Zdá se, že problémy s nedostatečným prostorem na oběžné dráze neberou konce. Podle Pekingu, který o tom informoval OSN, musela nová čínská vesmírná stanice Tchien-kung v červenci a v říjnu loňského roku dvakrát manévrovat před družicí konstelace Starlink. Elon Musk se k incidentu nevyjádřil, Čína hovoří o ohrožení lidských životů.

V poslední době je kosmické smetí a stále méně prostoru na nízké oběžné dráze Země žhavým tématem politiků, vědců a médií. Nyní se dostala do křížku Čína a Spojené státy, a to kvůli satelitní konstelaci Starlink. Elon Musk, zakladatel společnosti SpaceX se přitom k incidentu zatím nevyjádřil. 

Jsou soukromé společnosti problém?

Peking si stěžoval u OSN, že ohrozil Elon Musk životy posádky nové čínské vesmírné stanice Tchien-kung. Ta se údajně musela vyhýbat dvěma satelitům Starlink, a to v červenci a říjnu loňského roku. 

„Spojené státy ignorují své závazky vyplývající z mezinárodních smluv, což představuje vážnou hrozbu pro životy a bezpečnost našich astronautů,” řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien. 

SpaceX je soukromá společnost, nespadá tedy pod vládní agenturu NASA. Podle smlouvy o vesmíru však jsou podle Číny její členové (jednotlivé státy) zodpovědní za činy nevládních subjektů v kosmu. 

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price odmítl při projevu před novináři tato obvinění komentovat. „Vyzvali jsme všechny země s vesmírnými programy, aby byly odpovědnými aktéry a aby se vyhnuly činům, které mohou ohrozit astronauty,” řekl Price. 

Bitva na sociálních sítích 

Astrofyzik na Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, Jonathan McDowell,  se domnívá, že „jakákoliv kolize by čínskou vesmírnou stanici úplně zdemolovala a zabila všechny na palubě.” 

Elon Musk je v Číně veřejností obviňován, což se projevuje i na sociálních sítích. Jediný tématický hashtag nasbíral na síti podobné Twitteru, Weibo, 90 milionů zhlédnutí. „Je ironické, že Číňané kupují Teslu a přispívají obrovskými částkami, aby mohl vypustit Musk svůj Starlink a téměř zničit čínskou vesmírnou stanici,” komentoval jeden z uživatelů. 

„Připravte se na bojkot Tesly,” psal jiný uživatel. Reputace společnosti Tesla přitom upadá i bez Starlink. Výrobce vozů, který prodává v Číně desítky tisíc automobilů měsíčně, čelil letos řadě skandálů a obav z nedostačující bezpečnosti jeho vozů. Psali jsme také: Náhoda, nebo ne? Elon Musk bude přeměňovat skleníkové plyny na raketové palivo

Zdroj: The Guardian

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod