Vlny tsunami můžeme nyní předvídat přesněji a dříve díky změnám v magnetickém poli

 Země a Příroda 
29. prosince 2021 10:06 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Tsunami dosahují výšky až 100 metrů Pixabay
Na blížící se vlny tsunami reagujeme sledováním zvyšující se hladiny moře. Vědci však našli způsob, jak je detekovat ještě o několik minut dříve díky změnám v magnetickém poli Země. Je tak možné určit i jejich výšku. Začlenění změn v magnetickém poli do modelů může zachránit mnoho životů.

Vlny tsunami jsou jedním z nejvíce nebezpečných přírodních jevů. Přicházejí velice rychle, obtížně se předpovídají, přitom ty největší z nich dosahují výšky až 100 metrů. Tsunami způsobují velké ztráty na životech a škody na majetku. 

Při tsunami dochází k přesunům vodivé mořské vody skrze magnetické pole Země. Díky tomu tyto vlny generují vlastní magnetické pole. Již dříve experti předpokládali, že se tohle magnetické pole objeví ještě před nárůstem mořské hladiny, neměli však v rukou průkazná měření. 

Včasné varování před katastrofou 

Odborníci se podívali na data ze dvou událostí - tsunami na Samoi v roce 2019 a tsunami v Chile v roce 2010. V obou případech měřili jak stoupající mořskou hladinu, tak změny v magnetickém poli. 

Jejich práce potvrdila, že magnetické pole skutečně přichází ještě před nárůstem mořské hladiny. Podle detekovaného magnetického pole lze údajně také určit velikost tsunami - tedy i jeho rizikovost a možnou úroveň napáchaných škod. 

Hloubka vody určuje, o kolik dříve magnetické pole vlny k detektorům dorazí. V hloubce 4800 metrů se mění pole asi minutu před nárůstem vodní hladiny. Jeho detekce ještě před nárůstem hladiny může poskytnou včasné varování před katastrofou a zachránit mnoho životů brzkou evakuací či jinými přípravami. Psali jsme také: Záhadní zabijáci moří. Objevují se znenadání a stejně tak i zmizí

Zdroj: Journal of Geophysical Research: Solid Earth.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47