Nové důkazy ukazují, že lidem se stále snižuje teplota těla

 Věda a Výzkum 
07. listopadu 2020 09:51 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Naše těla jsou stále chladnější Depositphotos
Zdá se, že je tu něco, co mění průměrnou teplotu lidského těla a mohlo by to souviset s naším moderním životním stylem.

Vypadá to, že v posledních letech jde tělesná teplota obyvatel naší planety neustále pomalu dolů a rozhodně nedosahuje obecně přijímaného průměru 37 stupňů Celsia.

Tělesná teplota klesá všem

Nový výzkum provedený na jednom domorodém kmeni v Bolívii naznačuje, že tento trend není náhoda a netýká se pouze života lidí s vysokými příjmy. Místo toho se ukázalo, že tento trend je vlastní i u venkovských a tropických oblastí, kde je zdravotní péče minimální a infekce jsou rozšířené.

Když antropologové v roce 2002 poprvé začali pracovat v Bolívii, byla průměrná tělesná teplota u dospělých v průměru 37 stupňů Celsia, tedy přesně tolik, kolik bylo naměřeno v Evropě před dvěma stoletími.

Za pouhých 16 let tohoto měření ale tělesná teplota spadla na průměrných  36,5 stupňů Celsisa (36,53 u žen a 36,57 u mužů), což je rychlý pokles o 0,03 stupně každý rok.

"Za méně než dvě desetiletí zaznamenáváme přibližně stejnou úroveň poklesu, jakou jsme zaznamenali v USA po přibližně dvě minulá století,“ říká antropolog Michael Gurven z Kalifornské univerzity v Santa Barbaře.

Výsledky jsou navíc velmi přesné. Analýza je založena na velkém vzorku 5 500 dospělých a asi 18 000 dlouhodobých pozorování, přičemž se bere v úvahu řada dalších faktorů, které mohou ovlivnit tělesnou teplotu člověka.

Mohou za to infekce?

Podle vědců mají lidé ve vyspělých zemích v současné době průměrnou tělesnou teplotu o 1,6 procenta nižší, tedy 36,4 stupně Celsia, než v předindustriální éře.

Jednou z aktuálně nejvýznamnějších hypotéz je, že lepší hygiena, čistá voda a lepší přístup k lékům snížily počet infekcí, kterými lidé trpí, což snížilo jejich tělesnou teplotu. "Pokles může být způsoben dostupnou moderní zdravotní péčí a nižší mírou přetrvávajících mírných infekcí ve srovnání s minulostí,“ říká Gurven.

Ale to zase tak úplně neplatí pro sledovaný bolivijský kmen, který žije do jisté míry mimo civilizaci a infekce jsou tam velmi rozšířené.

Nakonec tak tým vědců nebyl schopen najít žádné vysvětlení pro tento celosvětový jev a tvrdí, že je to pravděpodobně kombinace více faktorů.

Je možné, že lidé jsou dnes lépe kondičně připraveni a naše těla nemusí bojovat tak tvrdě, aby se vypořádala s infekcemi. Může to mít také něco společného s lepším přístupem k antibiotikům, očkování nebo jiné lékařské péči. U rozvinutých společností by to mohlo být dokonce spojeno s moderním luxusem, jako je klimatizace nebo topení, což usnadňuje našim tělům udržovat jejich vnitřní teplotu.

I když je jasné, že moderní životní styl může ovlivnit naše průměrné tělesné teploty, není pochyb o tom, že se toho s našimi těly děje mnohem víc. "Potřebujeme mnohem více výzkumu různých populací po celém světě, abychom přesně zjistili, co se děje s našimi tělesnými teplotami a proč," uzavírají vědci, kteří svoji studii publikovali v Science Advances. Dále čtěte: Šokující objev. Vědci odhalili nový orgán v lidské hlavě, který souvisí s rakovinou a nemocí Covid-19.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod