Země již brzy nebude schopna přijmout volání sondy Voyager 2 z mezihvězdného prostoru

 Vesmír 
09. března 2020 15:16 / Lukáš Bauer
  3
📷
4 fotografie v galerii
Sonda Voyager 2 začíná být příliš daleko NASA
Sonda Voyager 2, která se nyní stejně jako druhá sonda Voyager 1 nachází v mezihvězdném prostoru, putuje dále za samý okraj Sluneční soustavy. NASA se rozhodla, že bude muset provést upgrade své technologie Deep Space Network, která je jediným komunikačním prostředkem do hlubokého vesmíru. Země tak bude téměř rok bez možnosti komunikace se sondou.

Americká vesmírná agentura NASA vyslala v osmdesátých letech minulého století do vesmíru dvojici sond Voyager. S těmito sondami komunikuje NASA na obrovskou vzdálenost prostřednictvím speciálního systému Deep Space Network, který slouží pro komunikaci v hlubokém vesmíru. Tento systém však nyní bude NASA téměř rok upgradovat, čímž se přeruší mimo jiné také komunikace se sondou, která tak bude vydána napospas vesmíru.

Sonda Voyager 2 cestuje vesmírem již 43 let a nyní se nachází 13 miliard kilometrů od Země. Na její dlouhé cestě se však už mnohokrát něco pokazilo, což se stalo také například na konci ledna, kdy byly chybou vypnuty některé její funkce, které by se bez možnosti oboustranné komunikace již nepodařilo obnovit.

Operátoři si však s takovou situací snadno poradí, i když dnes trvá provedení příkazu a doručení informací na Zemi více než 36 hodin. Přestože sonda bude i nadále streamovat data do pozemního střediska, v případě problému nebudou operátoři schopni zasáhnout.

Síť Deep Space Network, tedy základní část vesmírné infrastruktury, na kterou se spoléhá nejen NASA, ale také další kosmické agentury, stárne a potřebuje nákladný upgrade. Zařízení Deep Space Network je tvořeno nejsilnějšími anténami na světě a zahrnuje stanici ve Spojených státech v Goldstone v Kalifornii a dvě zámořské v australském městě Canberra a ve španělském Madridu.

Zařízení jsou v provozu nepřetržitě 57 let a nebylo by bez nich možné komunikovat s většinou vesmírných lodí. Každá stanice na Zemi je vybavena třemi čtyřiatřicetimetrovými anténami a jednou sedmdesátimetrovou, které se využívají podle polohy dané sondy k Zemi.

Vzhledem k trajektorii Voyageru 2 vůči Zemi může hovořit pouze s jednou stanicí a jednou anténou v síti. Jedná se o sedmdesátimetrovou parabolu známou také jako DSS 43. Jedním z největších rizik je směrování komunikační antény Voyager 2 k Zemi. Sonda vypálí své trysky více než dvanáctkrát denně, aby zůstala ve správné poloze, a experti doufají, že takto bude schopna téměř rok fungovat na automatický provoz. Dále čtěte: Vědci objevili planetu podobnou Zemi. Nachází se těsně vedle Sluneční soustavy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?