Vědci vyřešili záhadný původ ptáků, jimiž starověcí Egypťané obdarovávali své bohy

 Objevy 
10. října 2020 13:16 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Obětovaných ptáků byly miliony Romain Amiot/LGL-TPE/CNRS
Bylo velmi běžné, že staří Egypťané byli pohřbíváni s mumifikovanými ptáky, kteří byli dary egyptským bohům. A počty obětovaných dravých ptáků a ibisů pohřbených s egyptskými mumiemi šplhají do milionů.

Doposud však nebylo jasné, zda byli ptáci chováni pro tento konkrétní účel (stejně jako kočky), nebo pocházeli z volné přírody. Nový výzkum ovšem naznačuje, že se jednalo o divoké a necvičené ptáky.

Jak ale staří Egypťané pochytali miliony dravců?

Zda byli tito ptáci programově chováni nebo masivně loveni, je otázkou dlouholetých debat. Jejich chov by měl významný dopad na tehdejší ekonomiku, zatímco lovení by představovalo velkou ekologickou zátěž pro populace těchto ptáků, napsali vědci ve své studii.

Ale stravovací návyky ptáků pomohly vyřešit tuto dosud záhadnou otáku. Izotopové složení peří, kostí a balzamovacích proužků odebraných od 20 ibisů a dalších ptačích mumií z Musée des Confluences v Lyonu odhalilo, že jejich strava byla velmi rozmanitá. A to znamená, že nežili v zajetí.

Vědci porovnali směs vzorků kyslíku, uhlíku, dusíku, síry, vápníku, barya a stroncia s ostatky lidských mumií ze stejného období. A zjistili, že draví ptáci pravidelně migrovali z údolí Nilu, zatímco ibisové byli pravděpodobně trvalou místní populací, ale létali rovněž dále kolem údolí za potravou.

Ptáky Egypťané považovali za božské reprezentanty

Ve starověkém Egyptě byla smrt velkým obchodem, stejně jako mumifikovaná zvířata. Většina jejich bohů měla zvířecí podobu a ptáci byli považováni za reprezentanty božstev na Zemi.

Lidské bytosti byly mumifikovány, aby dosáhly posmrtného života a zvířata byla vedle nich pohřbena jako oběti bohům a rovněž jako potrava pro posmrtný život. Na základě nálezů z archeologických vykopávek se předpokládá, že zvířata byla pohřbena v počtu desítek milionů. V případě ptáků byly pozůstatky nalezeny ve všech fázích života, což vedlo k myšlence, že byly nějakým způsobem chováni v zajetí.

Ale jsou tu také důkazy v podobě staroegyptských maleb ptáků zachycených ve volné přírodě a studie mumifikované ptačí DNA z roku 2019 naznačuje, že se jednalo o stěhovavé ptáky, kteří byli možná na krátkou dobu zkroceni. Nyní je ale už jasné, že pohřbení ptáci byli divocí.

To vědce přivádí na myšlenku, že Egypťané museli mít rozsáhlou síť pytláků, aby mohli tyto dravé ptáky a ibisy chytat doslova po milionech.

V budoucnu se proto vědci chtějí podívat na mumifikované ptáky, kteří měli roli domácích mazlíčků a posvátných bytostí, aby zjistili, zda existují podobnosti s ptáky mumifikovanými jako oběti bohům. Dále čtěte: V Saúdské Arábii byly objeveny 120 000 let staré lidské stopy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47