Severní magnetický pól opustil Kanadu a zamířil na Sibiř

 Země a Příroda 
16. května 2020 07:42 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Severní magnetický pól se odstěhoval stovky kilometrů daleko Depositphotos
Severní magnetický pól se už nějakou dobu odkláněl od svého tradičního domova v kanadské Arktidě a zamířil na Sibiř. Za vše mohou obrovské kuličky skrývající se hluboko u zemského jádra.

Tyto kuličky, tedy oblasti negativního magnetického toku pod Kanadou a Sibiří, mění tvar a magnetickou intenzitu. Zatímco mezi lety 1999 až 2019 kulička pod Kanadou oslabovala, kulička pod Sibiří mírně zesílila. Tyto změny způsobily, že severní magnetický pól putoval směrem na Sibiř.

Magnetický pól cestuje celá desetiletí

Když vědci poprvé v roce 1831 lokalizovali severní magnetický pól, tedy bod, na který ukazuje váš kompas, nacházel se na severním kanadském území Nunavutu. Brzy si vědci uvědomili, že severní magnetický pól měl vždy tendenci trochu bloudit, ale obvykle ne příliš daleko. Nakonec si ale od roku 1990 do roku 2005 každoročně vyrazil až o 37 kilometrů za rok.

V říjnu 2017 překročil severní magnetický pól hranici, vstoupil na východní polokouli a nakonec skončil ve vzdálenosti 390 km od geografického severního pólu. Poté se severní magnetický pól začal pohybovat na jih. Změna byla tak rychlá, že v roce 2019 byli geologové nuceni zveřejnit nový světový magnetický model, tedy mapu, která je mimo jiné důležitá i pro navigaci letadel či služby GPS.

Za úprk magnetického pólu můžou magnetické kuličky

Magnetické pole je vytvářeno vířením tekutého železa hluboko uvnitř Země ve vnějším jádru. Změny v tomto železe tak mohou změnit umístění magnetického pólu.

Magnetické pole však není omezeno jen na jádro. Jsou zde i magnetické kuličky, tedy místa, kde se linie magnetického pole tzv. vynoří ze Země. Představte si linie magnetického pole jako měkké špagety, pak kuličky jsou něco jako shluk špaget vyčnívající ze Země.

Vědci zjistili, že od roku 1999 do roku 2019 se linie pod Kanadou protáhla z východu na západ a rozdělila se na dvě menší spojené kuličky, pravděpodobně kvůli změně struktury toku jádra mezi lety 1970 a 1999. Jedna z těchto kuliček měla vyšší intenzitu než druhá, ale celkově tento jev způsobil oslabení kanadské linie na zemském povrchu.

Rekonstrukce posledních magnetických pohybů pólů na severu naznačuje, že dvě kuličky, a někdy i tři, ovlivnily polohu pólu v průběhu času. Tyto kuličky přiměly magnetickou linii k putování po severní Kanadě v posledních 400 letech.

Není to poprvé

Vědci zjistili, že se severní magnetický pól za posledních 7 000 let chaoticky pohyboval kolem geografického pólu, ale nikde se nakonec neusadil. Podle modelu se magnetická llinie také pohybovala směrem k Sibiři už v roce 1300 n.l.

Co se se serverním magnetickým pólem bude dít dál, ale vědci netuší. Zatím mohou dělat jen jediné: důsledně sledovat magnetické pole jak na Zemi, tak z vesmíru a popřípadě zase přepsat mapu. Dále čtěte: Vědci objevili důkazy o tom, že se v Antarktidě skrývá prastará podzemní voda z Marsu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47