Včely se varují před vražednými sršni. Sofistikované zvuky připomínají volání o pomoc primátů či ptáků

 Země a Příroda 
12. listopadu 2021 16:13 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Jakmile začnou vydávat včely výstražné zvuky, zaujímají obranné postavení  Pixabay
Pozorování asijských včel ukázalo, že mají obranný mechanismus, něco jako alarm, když se blíží nepřítel v podobě vražedných sršní. Tyto zvuky jsou natolik sofistikované, že je odborníci popisují jako poplašné výkřiky či panické volání primátů nebo ptáků.

Vědci shromáždili asi 300 000 záznamů včel. Víme, že včely bzučí, ale když se k nim přiblížila sršeň asijská (Vespa velutina) známá jako vražedná sršeň, vědci zaznamenali navýšení intenzity vibroakustických a krátkých pulsů produkovaných včelími křídly a hrudníkem. 

Jedná se o bzučení, ale sedminásobně hlasitější, než je běžné. Včely při něm zvednou břicho a rychle poletují sem a tam. Některé zvuky se jeví až jako pískání. 

Rychle postavit obranu 

Pokud se objeví vražední sršni, včely nemají čas na útěk. Tito agresoři jsou proslulí tím, že rychle vybíjí úly i celé kolonie. Včelám ukusují hlavy a jejich larvami krmí své potomstvo. 

Jakmile zazní tyto varovné signály, zdá se, že dělnice přecházejí do obranného postavení. Úl potřou trusem pro odpuzení nepřítele. Pokud to nezabere a nastane invaze sršní, vědci nedávno zjistili ještě další odvážnou obranu. 

Vosy obklopí tělíčky mnohem větší sršeň a společně kolem ní vytvoří těsnou „kouli”. Jejich těla vytvářejí vysoké teploty, které sršeň nepřežije. Psali jsme také: Infikované včely samy praktikují sociální distancování, aby zabránily přenosu viru ve vlastní kolonii

Zdroj: Royal Society Open Science.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008