Větrné a solární elektrárny mohou svět uspokojit téměř bez využívání uskladněné energie

 Země a Příroda 
10. listopadu 2021 15:32 / Radek Chlup
  26
📷
2 fotografie v galerii
K tomu, aby obnovitelné zdroje uspokojily poptávku, musejí státy postavit dostatek elektráren Pixabay
Energie z obnovitelných zdrojů je v poslední době často probíraným a poměrně kontroverzním tématem, stále více studií však upozorňuje na to, že je přechod na větrné a sluneční elektrárny nutný a zároveň spolehlivý. Další takovou práci teď vypracoval mezinárodní vědecký tým.

Vědci provedli analýzu spotřeby energie 42 hlavních zemí v průběhu 39 let. Na tom základě vytvořili model ukazující to, jak spolehlivě by mohla větrná a solární energie tyto země uspokojit. 

„Větrná a solární energie by mohla na mnoha místech uspokojit více než 80 procent poptávky bez velkého množství úložných prostor či přebytečné výrobní kapacity,” řekl výzkumník Steven Davis z Kalifornské univerzity v Irvine. 

Téměř bez záložní energie 

Obnovitelné systémy by mohly uspokojit potřeby zemí po 72 až 91 procent času bez jakéhokoliv skladování energie. Tedy za předpokladu, že jednotlivé státy postaví dostatek elektráren pro svou populaci. 

Nároky populací kolísají stejně jako přísun větru a světla. Větší země v nižších zeměpisných šířkách se budou moci například spolehnout na solární energii po většinu části roku, menší země ve vyšších zeměpisných šířkách, jako je Německo, by se častěji vracely k záložním uskladněným zdrojům energie. 

Skladování zdrojů (solární energie ze Španělska, větrné z Dánska) by však tento problém vyřešilo. Psali jsme také: Největší obnovitelný zdroj energie na světě bude mít rozlohu Singapuru

Zdroj: Nature Communications.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod