Vědci vysvětlují, proč plavou káčátka v řadě za dospělou kachnou

 Země a Příroda 
06. listopadu 2021 09:37 / Radek Chlup
  3
📷
2 fotografie v galerii
Plavání v řadě za dospělou kachnou dává mláďatům fyzikální výhody Pixabay
Káčátka v řadě za dospělou kachnou mají fyzikální výhody. Vědci zjistili, že mláďata se tak mohou svézt na vlnách, které se za ní tvoří, a šetří tak svou energii. Pokud tedy udrží se svou matkou krok.

Dřívější studie metabolismu ukázaly, že mláďata kachen šetří energii, když plavou za svou matkou. Vědci však neměli důkaz v oboru fyziky. 

Nyní skotští vědci University of Strathclyde počítačově simulovali vlny vydávané vodním ptactvem, přičemž zjistili, že se na vlnách vezou, a tak šetří energii. 

Káčátka si pomáhají 

Když káčátko plave samo, využívá energii z vln, které by jej měly vystřelit kupředu, ale podle vědců tyto vlny pohybu mláďat odolávají. Když plavou v řadě za dospělou kachnou, mají o 158 procent menší odpor vzduchu, než když plavou sama, tudíž dostávají potřebný tlak k pohybu vpřed. 

Káčátka spolupracují. Odrážejí se od vln, které posílají ploutvemi za sebe a mládě za nimi využije jejich energii. Skupina má tedy takovou volnou jízdu po vodní hladině. 

Aby však kachny tuto výhodu nepozbyly, musí se svou matkou držet krok. Pokud vypadnou z řady, plavání se stává obtížnějším. Psali jsme také: Kachny jsou stále oblíbenější. Jsou totiž báječní pomocníci

Zdroj: Journal of Fluid Mechanics.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008