Utajený bunkr patřící Churchillově tajné armádě byl objeven ve skotském lese

 Záhady a tajemství 
18. března 2020 10:04 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Tajné bunkry byly rozmístěny po celé Británii FLS/AOC Archaeology
Lesní dělníci káceli stromy v jižním Skotsku, když si všimli něčeho zvláštního mezi kořeny a kapradím. Našli železné dveře. Ukázalo se, že tak náhodou objevili ztracený bunkr z období druhé světové války, který sloužil jako ubytovna jedné z nejvíce tajných vojenských sil Velké Británie.

Jednotka známá jako Churchillova tajná armáda byla sborem dobrovolníků podobných britské domovské gardě, která měla bránit zemi v případě nacistické okupace. Na rozdíl od gard však pomocné jednotky byly prakticky partyzánskou válečnou brigádou zahalenou tajemstvím.

Každá jednotka, která čítala osm mužů, zakládala své operace ze stovek malých betonových bunkrů rozmístěných po celé Británii. Jejich umístění bylo přísně střeženým tajemstvím, a to natolik, že mnoho z nich zůstává dodnes neobjevených.

Tajemství vyzrazeno po 80 letech

Bunkr jižně od Edinburghu, který objevili lesníci, byl podle zprávy z Archeologické skupiny AOC, která ho nedávno prozkoumala, zahrabán do hloubky 4,2 metrů.

V bunkru o rozměru 7 x 3 metry mohlo bydlet osm vojáků, tedy celá tajná jednotka.  Archeologové našli v bunkru nějaké kusy dřeva, které mohly být vojenskými postelemi, a taky prázdnou plechovku od jídla.

Ze záznamů se dosud ví, že tyto tajné jednotky byly poměrně dobře vyzbrojeny a disponovaly revolvery, samopaly, ostřelovacími puškami a výbušninami.

Vojáci měli přežít jen dva týdny

Tito muži by se během nacistické invaze chovali jako autonomní partyzánská úderná síla, která by ze svých tajných úkrytů pod zemí sabotovala postup nepřítele jakýmkoliv nezbytným způsobem. Členové jednotek byli vyškoleni v přepadávání, atentátech, demolicích, a dokonce byli ochotni v případě, že by padli do zajetí, spáchat sebevraždu. 

Podle válečného historika Malcolma Atkina byla předpokládaná délka života příslušníků těchto tajných jednotek pouhé dva týdny. Očekávalo se, že zemřou v boji, popřípadě svůj život v případě potřeby ukončí sebevraždou.

Winston Churchill rozmístil tyto tajné jednotky po celé zemi v roce 1940, ty ale naštěstí nikdy nemusely svůj partyzánský výcvik na domácí frontě použít. Nakonec byli příslušníci těchto jednotek přemístěni a sloužili jako speciální síly během invaze v Normandii.

Zatímco archeologové pokračují ve studiu nově objeveného bunkru, místo zůstává pro veřejnost uzavřeno a taky utajeno. V duchu těchto speciálních jednotek nebude přesné umístění bunkru veřejnosti prozrazeno. Dále čtěte: Manhattanský projekt byl americkou snahou o výzkum, setrojení a použití atomové bomby.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod