Telegraf z Titaniku by mohl být vyzvednut a zrekonstruován. Ne všichni s tím ale souhlasí

 Záhady a tajemství 
04. března 2020 12:02 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Replika Marconiho telegrafu na palubě Titaniku Institute for Exploration/University of Rhode Island
Bezdrátový telegrafní stroj, kterým posádka Titaniku o osudné noci v roce 1912 volala o pomoc, by mohl být vyzvednut z vraku ležícího na dně Atlantiku a zrekonstruován. Ne všichni s tím ale souhlasí.

Podvodní video pořízené minulý rok ukázalo, že místnost s telegrafem na palubě Titaniku je silně poškozená korozí a vyzvednutí vzácného stroje by mohlo být brzy nemožné.

A tak vznikl nápad vyslat koncem tohoto roku expedici, která by za použití podvodních robotů telegraf vyzvedla. Otázkou ale je, zda k tomu dostane patřičná povolení.

Společnost, která se v roce 1994 stala oficiálním správcem artefaktu, už požádala americké soudy o povolení k vyzvednutí telegrafu. Není ovšem jisté, že ho dostane. Panují totiž obavy, že by v budoucnu firma chtěla z Titaniku "vylovit" další vzácné předměty.

Hra o čas

Použití podvodních robotů k vyzvednutí telegrafu by společnost přišlo asi na 5 až 7 milionů dolarů, což je příliš velká suma na to, aby ji firma za vystavení přístroje získala zpět. Tím je popřeno podezření, že jde pouze o byznys.

Navíc vědci tvrdí, že loď, která ztroskotala před více jak 100 lety, a od té doby leží v hloubce 3 kilometrů, rychle podléhá korozi a rozpadá se činností hlubinných mikroorganismů. Někteří vědci se tak domnívají, že za několik let by se vrak mohl prakticky rozpadnout.

Podle návrhu na obnovu telegrafního stroje, pokud ovšem bude realizován, by se z lodi odřízlo pouze několik metrů čtverečních kovu a nebyla by tak ohrožena celistvost vraku.

Soudy nyní tedy stojí před historickým rozhodnutím. Buď žádost zamítnou, telegraf zůstane ve vraku a za několik let z něho nic nezbude, nebo jeho vyzvednutí povolí a telegraf tak bude zachován pro další generace. Není navíc žádným tajemstvím, že každá výstava o Titaniku se těší velkému zájmu veřejnosti.

Většina z více než 1 500 lidí, kteří zemřeli při potopení legendárního zaoceánského parníku, zmrzla ve vodě a nikdy nebyly nalezeny žádné lidské ostatky uvnitř lodi.

Argument, že vrak je hromadným hrobem a měl by být zanechán v nezměněném stavu, tak tímto padá. Pokud je reálné, že se vrak brzy rozpadne, bylo by dobré cenné artefakty z lodi zachránit. Dále čtěte: Titanic měl tajemství a neměl se nikdy plavit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008