Krátká, ale přelomová mise: Stratosférický balón vynese do vesmíru nejsložitější dalekohled, jaký kdy byl postaven

 Vesmír 
08. července 2022 06:21 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Balón s dalekohledem vystoupá do výšky 40 tisíc kilometrů NASA
Bude to krátká mise, ale bude to mise přelomová. Nejde jen o to, že do vesmíru poletí stratosférický balón, ale také o to, co ponese. Bude to obrovský dalekohled pro pozorování s vysokým spektrálním rozlišením na submilimetrových vlnových délkách.

Stratosférický balón by měl s dalekohledem nad Antarktidou létat čtyři týdny. A proč NASA zrovna zvolila takový typ mise? Protože výroba vesmírných dalekohledů, které pozorují vesmír ze svého stanoviště vysoko nad našimi hlavami, je nejen dlouhá, ale především velmi drahá. A tohle je taková zlatá střední cesta.

Stačí jen vyrobit základní dalekohled a zavěsit ho na stratosférický balón. Ten i s dalekohledem vystoupá vysoko nad atmosféru Země, odkud může pozorovat, co je třeba. NASA má navíc s balóny už slušné zkušenosti, protože do vesmíru jich vypustí za různými účely zhruba patnáct ročně.

Na druhou stranu jsou tu i jisté nevýhody. Dalekohled, který se zavěsí na balón, musí být opravdu velký a především odolný. Zrcadlo dalekohledu, v tomto případě 2,5 metru veliké, musí odolat nejen mechanickým vibracím, ale také gravitační síle, protože je potřeba, aby si zachovalo svůj parabolický tvar. Proto v tomto konkrétním případě je zrcadlo vyrobeno z panelů z lehkého hliníku ve voštinové struktuře a má povrch z pozlaceného niklu. Zrcadlo je pak uchyceno do kolébky z uhlíkového kompozitu, který je lehký, ale velmi odolný.

Povrch umožňuje zrcadlu odrážet slabé světlo ve vzdálených infračervených vlnových délkách. To umožní dalekohledu pojmenovanému ASTHROS podívat se na hvězdotvorné oblasti naší Galaxie a vytvořit 3D mapy distribuce a pohybu plynů s vysokým rozlišením.

"Myslím, že je to pravděpodobně nejsložitější dalekohled, jaký byl kdy postaven pro misi balónů ve velkých výškách," řekl Jose Siles, projektový manažer ASTHROS. "Měli jsme specifikace podobné vesmírnému dalekohledu, ale s přísnějším rozpočtem, harmonogramem a hmotností. Museli jsme kombinovat techniky z pozemních dalekohledů, které pozorují v podobných vlnových délkách, s pokročilými výrobními technikami používanými pro profesionální závodní plachetnice. Je to docela unikátní."

V současné době NASA pracuje na uchycení dalekohledu na gondolu balónu, který se bude vznášet ve výšce 40 tisíc kilometrů nad Antarktidou. Pak začne testování tak, aby vše bylo připraveno na prosinec příštího roku, kdy NASA naplánovala start této přelomové mise. Stratosférický balón s dalekohledem ASTHROS bude vypuštěn ze zařízení NASA Long Duration Balloon Facility, které má americká vesmírná agentura poblíž stanice McMurdo, na Antarktidě. Stanici samotnou spravuje National Science Foundation prostřednictvím amerického antarktického programu.

Autorský článek, další zdroj: NASA

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?