Jeden z nejlepších kandidátů sluneční soustavy na mimozemský život vykazuje známky existence kapalné vody

 Vesmír 
21. dubna 2022 13:29 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Existenci života na Europě budou brzy zkoumat hned dvě mise Depositphotos
Podivné dvojité vyvýšeniny na povrchu Jupiterova ledového měsíce Europa by mohly být ukazateli toho, že ukrývají mělké nádrže vody.

Je tu jedno srovnání s naší Zemí. Analýza podobného útvaru na grónském ledovém příkrovu totiž ukázala, že zde na Zemi mohou být tyto hřebeny vytvořeny kapsami kapalné vody obsažené v samotném ledu, uvádí Nature Communications.

Život ve vodě

To samozřejmě neznamená, že na Europě budou pověstní zelení mužíčci. Toto zjištění pouze nabízí nový pohled na geofyzikální procesy, které formují mrazivý svět a naznačuje, že mimozemský život nemusí být uvězněn v oceánu desítky kilometrů pod ledem Europy, ale může být ve skutečnosti mnohem blíže. "Protože je to blíže k povrchu, odkud lze získávat zajímavé chemikálie z vesmíru, jiných měsíců a sopek, existuje možnost, že život má šanci, pokud je ve skořápce kapsy vody," řekl geofyzik Dustin Schroeder ze Stanfordské univerzity.

"Pokud objekt, který vidíme v Grónsku, je analogií situace na Europě, naznačuje to, že všude je voda," dodává Schroeder.

Záhadná Europa

Europa je plná záhad. Ve svém vzdáleném domově obíhá největší planetu sluneční soustavy. Důkazy naznačují, že mrazivé těleso není zcela zmrzlé, ale pod silnou vrstvou ledu ukrývá tekutý slaný oceán ohřívaný vnitřními geologickými procesy. Proto je nyní jedním z nejlepších míst ve sluneční soustavě pro hledání mimozemského života, seskupeného kolem sopečných otvorů na dně oceánu, podobně jako tady na Zemi.

Přesto o tomto měsíci toho mnoho nevíme. Jeho povrch je například tvořen obrovskými dvojitými hřebeny, které se táhnou po obou stranách dlouhých koryt. Jak se tyto útvary vytvořily, bylo záhadou, protože byly poprvé objeveny na snímcích pořízených sondou Galileo v 90. letech 20. století.

Nakonec si ale vědci všimli té obrovské podobnosti s grónskými útvary. Například zjistili, že hřebeny v Grónsku se vytvořily, když kapsa tlakové vody znovu zamrzající uvnitř ledové vrstvy způsobila její prasknutí. To utvořilo dvojitý vrchol ve tvaru písmene M v ledu. Je nanejvýš možné, že podobné procesy probíhají i na Europě.

Také to naznačuje, že mělká voda a její procesy mohou být všudypřítomné na povrchu Europy, v čase i v prostoru a že kapalná voda je a byla všudypřítomná ve skořápce ledu, který obaluje tento měsíc a formuje jeho zvláštní geografii. To by mohlo mít důsledky pro hledání života na mimozemském světě, ale nebudeme vědět více, dokud radarem vybavená kosmická loď nebude moci provádět pozorování z oběžné dráhy Europy, abychom je mohli porovnat s radarovými daty z Grónska. To bude už brzy. Zkoumat Europu totiž budou hned dvě mise agentur ESA a NASA.

Zdroj: Nature Communications, Science Alert.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod